2011, an al reformelor în Austria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2011, an al reformelor în Austria

Externe 30 Decembrie 2010 / 00:00 349 accesări

Cancelarul federal austriac, Werner Faymann, a declarat anul 2011 drept an al reformelor în Austria, ceea ce va da naştere la noi dezbateri aprinse pe scena politică, scrie cotidianul “Osterreich”, în ediţia de ieri. În zilele imediat următoare Sărbătorii de Crăciun, Faymann a făcut public planul său de reformă, care include o reformă record a educaţiei, o reformă fiscală amplă, reformarea armatei şi a domeniului sănătăţii. Partidul Popular Austriac (OVP) din coaliţia la putere s-a plasat imediat pe o poziţie opusă şi a anunţat că va face uz de veto, pentru a bloca o serie din propunerile premierului Faymann. Una din vocile importante din OVP, preşedintele Camerei de Comerţ, consideră că urgenţa o reprezintă reforma sistemului naţional de administraţie şi în învăţământ şi a avertizat că, dacă aceste reforme nu vor putea fi realizate de coaliţie, atunci aceasta nu-şi mai justifică existenţa.

În ceea ce priveşte reforma educaţiei, Partidul Social Democrat vrea o dublare a numărului de şcoli noi, iar acest subiect face încă obiectul negocierilor în coaliţie, din cauza lipsei de fonduri. Reforma fiscală propusă de SPO priveşte în special reformarea sistemului de impozitare, printr-un pachet de măsuri pe perioada 2011 - 2013, iar Partidul Social Democrat se bazează pe pactul din coaliţie privind bugetul de stat de austeritate, convenit pentru 2011. Există propunerea de a fi impozitate suplimentar firmele cu cifre de afaceri mai mari de trei miliarde de euro, impozitarea suplimentară a averilor de peste un milion de euro, cât şi taxarea câştigurilor din tranzacţiile financiare. Reformarea armatei propusă de SPO are în vedere desfiinţarea serviciului militar obligatoriu şi crearea unei armate pe bază de voluntariat.

Ultimul şi cel mai dificil proiect este reforma în administraţie, de unde ar urma să fie economisite mai multe miliarde de euro. Şi aici, părerile sunt împărţite în cadrul SPO şi OVP, deoarece Partidul Social Democrat vrea o reformă cu paşi mici, scrie “Osterreich”. Aceasta ar putea ascuţi controversele dintre Faymann şi vicecancelarul OVP, Josef Proll, care, din postul de ministru al Finanţelor, vrea o reducere rapidă a cheltuielilor şi scăderea deficitului bugetar.

Taguri articol


12