2011, anul de îngropăciune al Educaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul portocaliu a sacrificat viitorul. Cel mai mic procent de promovabilitate la Bac

2011, anul de îngropăciune al Educaţiei

Eveniment 05 Ianuarie 2012 / 00:00 995 accesări

Anul care s-a încheiat a demonstrat că, atunci când vine vorba de incompetenţă, actualul Guvern conduce detaşat, în 2011, miniştrii Cabinetului Boc distrugând orice speranţă de redresare a României. Printre domeniile cele mai vitregite de politica dusă de guvernanţii portocalii s-a numărat şi Educaţia. Unul dintre cele mai mari eşecuri ale mandatului ministrului de resort, Daniel Funeriu, au fost rezultatele nemaipomenit de proaste înregistrate la examenul de bacalaureat de anul trecut, un record negativ al ultimilor 21 de ani. La nivelul judeţului Constanţa, după soluţionarea contestaţiilor, la sesiunea din toamnă a Bac-ului, procentul de promovabilitate a fost de doar 11,2%. În ceea ce priveşte sesiunea din vară, la nivelul judeţului nostru, peste 40% din candidaţi au fost declaraţi respinşi. În ciuda acestui lucru, Constanţa s-a clasat pe locul trei pe ţară, cu un procent de promovabilitate de 58,33%. Care a fost motivul principal al masacrării elevilor? Simplu! Mişcările de protest ale cadrelor didactice, nemulţumite de reducerile salariale, de tăierea sporurilor şi de nerespectarea drepturilor salariale câştigate în instanţă, ameninţau să ia amploare. Prin urmare, era nevoie de discreditarea respectivei categorii profesionale, cel mai bun mod de a face acest lucru fiind obţinerea unui procent cât mai mic de promovabilitate la examenele naţionale. Imediat după Bacalaureat, ministrul Funeriu a ieşit în faţa românilor pentru a le vorbi despre corectitudinea evaluărilor din anul respectiv şi pentru a se lăuda cu rezultatele reformei care-i poartă numele, profitând de ocazie pentru a lovi în cadrele didactice.

PERFORMANŢĂ CU STOMACUL GOL? Din păcate, iar acest lucru este valabil în toate ţările civilizate, fără un salariu atractiv, nu există performanţă, în absolut niciun domeniu. Pe lângă acest adevăr pe cât de simplu, pe atât de greu de transformat în realitate în România, pentru aplicarea unei reforme reale în sistemul de învăţământ, Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să efectueze o analiză completă şi complexă, pentru a vedea care sunt motivele pentru care nivelul de pregătire al elevilor este slab. Pe baza analizei ar fi trebuit concepută reforma. În lipsa unui asemenea demers, Funeriu nu a făcut altceva decât să transforme milioane de absolvenţi ai claselor a XII-a în şomeri fără nicio posibilitate de-a se angaja. Mai grav este faptul că, fără corectarea hibelor din sistem, aceeaşi soartă îi aşteaptă şi pe ceilalţi elevi de liceu. Dar, acest lucru nu contează, atât timp cât scopul ministrului Educaţiei a fost atins: micşorarea influenţei mişcării sindicale din Învăţământ. Aşa se face că, spre deosebire de anul precedent, 2011 a fost unul sărac în acţiuni de protest, iar în cazul în care acestea au avut loc, numărul participanţilor a fost prea mic ca să conteze.

LĂSAŢI FĂRĂ BANI ŞI FĂRĂ TIMP Politica de distrugere a sindicatelor dusă de Ministerul Educaţiei a culminat cu introducerea sistemului de plată EduSal (soft pentru calculul salariilor personalului din unităţile de învăţământ – n.r.), implementat din 1 octombrie 2011, care nu mai permite reţinerea cotizaţiei către sindicate direct de pe statul de plată al membrilor. „Anul 2011 a fost un an dezastruos pentru sindicatele din Învăţământ. Ministerul Educaţiei a dat lovitura de graţie ultimelor redute de apărare a drepturilor cadrelor didactice, atât prin tăierea sursei de finanţare (imposibilitatea reţinerii cotizaţiilor de pe statul de plată înseamnă că liderii vor trebui să se deplaseze în teritoriu pentru a colecta banii), cât şi prin reducerea degrevărilor liderilor sindicatelor din învăţământ. Ultima măsură înseamnă că liderii sindicali vor trebui să se întoarcă la catedră, să predea, ceea ce înseamnă că nu vor mai avea timp pentru derularea activităţilor sindicale”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar, prof. Ioana Purcărea. Pentru 2012, sindicaliştii din Educaţie vor încerca, totuşi, să organizeze o serie de mişcări de protest pentru a combate politica dusă de ministrul Daniel Funeriu.



12