Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a afirmat, vineri, la Pretoria, că nu crede că 2012 va fi sfârşitul monedei euro, în ciuda crizei datoriilor din Zona Euro. De asemenea, Lagarde s-a declarat încrezătoare că Grecia va rămâne în Zona Euro. La rândul său, ministrul de Finanţe din Africa de Sud, Pravin Gordhan, a declarat în conferinţa de presă comună cu Christine Lagarde că trebuie adoptate măsuri mai ample pentru rezolvarea volatilităţii valutare pe plan mondial, cauzată de criza datoriilor. Joi, euro a coborât sub pragul de 1,28 dolari, pentru prima dată în ultimele 16 luni, din cauza incertitudinilor cu privire la criza datoriilor din Zona Euro şi a solidităţii sistemului bancar european. În jurul orei 14.07 GMT, moneda euro a coborât până la 1,2797, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după data de 13 septembrie 2010. Anterior, în jurul orei 13.15 GMT, moneda euro s-a depreciat până la valoarea de 98,48 yeni, cel mai scăzut nivel înregistrat de euro în raport cu moneda japoneză după luna decembrie 2000.
INJECŢIE DE CAPITAL PENTRU PIRAEUS BANK CE a aprobat, potrivit regulilor privind ajutoarele de stat, o injecţie de capital de 380 de milioane de euro pentru Piraeus Bank, ce va fi furnizată în conformitate cu schema de sprijin din Grecia pentru instituţiile de credit. Autorităţile de la Atena s-au angajat să notifice, pentru fiecare caz în parte, orice recapitalizare a băncilor, iar în cazul Piraeus Bank are loc cea de-a doua recapitalizare. Executivul comunitar a ajuns la concluzia că injecţia de capital este conformă cu recomandările sale privind ajutoarele de stat acordate băncilor în timpul crizei financiare. Aprobarea celei de-a doua recapitalizări a Piraeus Bank este una temporară şi va fi prelungită numai dacă autorităţile greceşti prezintă un plan de restructurare actualizat.
EFORTURI BUGETARE PENTRU BELGIA Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, cere Belgiei să includă, în proiectul de buget pentru anul 2012, eforturi bugetare suplimentare de 1,2 - 2 miliarde de euro, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului de Finanţe, Steven Vanackere şi publicată pe site-ul Tijs. CE a respins proiectul de buget al Belgiei pentru 2012. Documentul prevede o creştere economică de 0,8% şi un deficit bugetar de 2,8% din PIB. O previziune considerată prea optimistă de Executivul european. CE afirmă că, la o creştere economică de 0,8%, deficitul va atinge 3,25% din PIB. În acest caz, Belgia va încălca regulile europene, care prevăd un deficit maxim de 3% pentru 2012. Potrivit presei, autorităţile belgiene nu intenţionează să modifice proiectul de buget. Guvernul Di Rupo nu acceptă calculele Comisiei şi dă asigurări că deficitul de 2,8% este perfect realizabil. CE avertizează în special în legătură cu impactul supraevaluat al unor măsuri precum creşterea impozitelor pe dobânzi şi dividende sau scăderea cheltuielilor în sistemul medical şi al luptei împotriva evaziunii fiscale. În aceste condiţii, cea mai bună soluţie ar fi ca guvernul belgian să adopte în următoarele zile măsuri structurale care să se ridice la cel puţin 0,3% - 0,5% din PIB, adică la 1,2 - 2 miliarde de euro, a afirmat Olli Rehn. Dacă nu sunt posibile măsuri suplimentare în viitorul apropiat, o altă soluţie ar fi stabilirea unei rezerve bugetare cu o valoare echivalentă, prin îngheţarea cel puţin temporară a unor cheltuieli bugetare complementare în bugetul pentru 2012, a sugerat comisarul. CE urmează să se pronunţe în acest dosar miercuri şi aşteaptă răspunsul Belgiei la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai târziu luni dimineaţă.