2012 schimbă radical… tratamentul în Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alte încercări de “vindecare” . Mai rezistă românii?

2012 schimbă radical… tratamentul în Sănătate!

Eveniment 23 Decembrie 2011 / 00:00 841 accesări

Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS). La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai MS, dar şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţin reprezentanţii MS. Acesta va fi transmis, pentru un punct de vedere, către toate organizaţiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România (CMR), reprezentanţii sindicatelor, dar şi ai asociaţiilor de pacienţi etc..

CASE DE SĂNĂTATE PRIVATE, MII DE OAMENI PE DRUMURI. Conform proiectului de act normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate. “Practic, o schimbare esenţială în sistem va fi legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi care va stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Acest lucru presupune, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, disponibilizarea a patru mii de oameni. “Casele desfiinţate se pot asocia şi forma case private. În prezent, în respectivele structuri sunt aproape 4.000 de oameni. Ei trebuie să se gândească la asocieri sau la alte locuri de muncă”, a declarat Duţă.

SPITALELE DEVIN FUNDAŢII. Un al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice este cel al segmentului care consumă/utilizează peste 50% din buget, respectiv sectorul spitalicesc. “Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială. De asemenea, acestea se vor putea organiza în asociaţii”, a mai adăugat ministrul. Noua structură ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de acţiune la toate nivelurile, de la personal (inclusiv salarizarea diferenţiată) până la structură şi dotare, menţinând însă proprietatea la nivelul instituţiilor publice (există însă şi varianta ca acolo unde se doreşte să fie atraşi noi parteneri sub diferite modalităţi care astăzi nu sunt posibile).

MEDICI DE FAMILIE ANGAJAŢI DE PRIMĂRIE. “Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie, va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primăria, vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală”, a declarat demnitarul. Noul proiect legislativ mai prevede modificări şi în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii. În acest sens, se propune crearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS.

REACŢII. Primele reacţii au şi apărut, unii contestă modificările, alţii le consideră benefice. Preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe subsecretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, unul dintre duşmanii sistemului de sănătate privat (!?). “Dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a pornit cu o fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun”, a explicat şeful statului în timpul unei emisiuni la televiziunea publică.



12