2013 - anul revigorării economiei, leului şi bursei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
N-a fost cu ghinion!

2013 - anul revigorării economiei, leului şi bursei

Economie 03 Ianuarie 2014 / 00:00 500 accesări

CREŞTERE PESTE AŞTEPTĂRI România a înregistrat o creştere economică peste aşteptări în primele nouă luni din 2013, de 2,7%, iar autorităţile au luat în calcul un avans al economiei de 2,2% pentru întregul an, după ce la începutul lui 2013, la aprobarea bugetului de stat pe anul în curs, estimarea de creştere economică era de numai 1,6%. Potrivit Oficiului european pentru Statistică (Eurostat), România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni, cât şi cu perioada iulie - septembrie 2012. Cu avans trimestrial de 1,6%, România a fost lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%). Unul dintre factorii care au transformat România într-una dintre economiile europene cu cea mai rapidă creştere poate fi considerat şi programul cu Fondul Monetar Internaţional, văzut ca un semnal pozitiv pentru investitorii străini. Părerile sunt împărţite. Reamintim că, la sfârşitul lui iunie, România a finalizat cu succes cel de-al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar oficialii Fondului au apreciat că avansul economiei este modest şi că riscuri încă există. Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro a fost aprobat iniţial la 25 martie 2011 şi extins cu trei luni, fiind unul preventiv. Trei luni mai târziu, board-ul executiv al FMI a aprobat solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by preventiv, în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani. Acesta este al treilea acord solicitat de România, de la declanşarea crizei economice.

PREMIERĂ LA BNR 2013 poate marca, de asemenea, o premieră - ţinta de inflaţie a BNR ar putea fi ratată, dar nu din cauza creşterii preţurilor, ci a scăderii lor. Ținta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5%, plus/minus un punct procentual, ceea ce înseamnă că, dacă inflaţia se situează între 1,5% şi 3,5%, ţinta este atinsă. În 2013, inflaţia a scăzut la cel mai mic nivel după 1989. În primele 11 luni, indicatorul a fost de 1,22%, iar dacă în decembrie creşterea preţurilor va fi mai mică de 0,28%, inflaţia anuală va fi sub 1,5%, ţinta fiind ratată în mod neaşteptat din cauza inflaţiei mai mici. Potrivit BNR, temperarea inflaţiei a fost determinată de producţia agricolă peste medie, de reducerea cotei TVA de la 24 la 9% pentru pâine, făină şi alte produse de panificaţie, de persistenţa deficitului de cerere, îmbunătăţirea anticipaţiilor inflaţioniste, aprecierea nominală a leului faţă de dolar şi evoluţia relativ stabilă a cotaţiilor euro/leu.

BURSA, PE VAL Anul care doar ce s-a încheiat a fost unul bun şi pentru leu, cu minime mai mici decât în 2012 şi cu variaţii mai puţin ample decât cele la care ne putem aştepta în viitor, potrivit estimărilor economiştilor din bănci. La începutul anului, cursul de schimb a fost 4,4153 lei/euro. Cea mai bună cotaţie a fost înregistrată pe 3 mai, 4,3072 lei/euro, iar cea mai slabă pe 7 iunie, când un euro a fost cotat oficial la 4,5535 lei. Totodată, 2013 a fost şi cel mai bun an din istoria bursei, după vârful din 2007. Astfel, oferta publică primară iniţială (IPO) de vânzare a 10% din acţiunile Societăţii Naţionale Nuclearelectrica s-a derulat în perioada 9 - 20 septembrie şi s-a încheiat cu succes, compania obţinând de pe bursă 281,877 milioane lei. Romgaz este cea de-a doua companie cu capital majoritar de stat a cărei oferta publică iniţială s-a desfăşurat în 2013, în perioada 22 - 31 octombrie. Statul a obţinut astfel o sumă totală de 1,734 miliarde lei.



12