Anul 2014 se încheie, iar mulți dintre sportivi se pot lăuda cu rezultate remarcabile. Astfel, atletul Renaud Lavillenie a doborât în acest an miticul record mondial al lui Serghei Bubka la săritura cu prăjina, iar naţionala de fotbal a Germaniei a câştigat Cupa Mondială cu un Manuel Neuer strălucitor în poartă, un Thomas Muller eficient şi un Miroslav Klose marcator recordman, se arată într-un material realizat de AFP.
În plus, doi campioni şi-au îmbogăţit palmaresul: tenismanul elvețian Roger Federer a câştigat, la vârsta de 33 de ani, pentru prima dată în cariera sa, Cupa Davis, iar fotbalistul argentinian Lionel Messi a stabilit noi recorduri prin golurile marcate în campionatul Spaniei (cu 253 de reuşite) şi în Liga Campionilor (74 în 91 de meciuri).
De asemenea, doi norvegieni au strălucit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Cu două noi titluri, biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice de iarnă, cu 13 medalii, dintre care opt de aur. Schioarea Marit Bjoergen a câştigat la Soci trei probe și cu zece medalii obținute s-a alăturat Raissei Smetanina şi Stefaniei Belmondo în fruntea palmaresului feminin de la JO de iarnă.
Victor An: La fel ca la Jocurile Olimpice din 2006, de la Torino, sportivul rus Victor An, în vârstă de 28 de ani, a câştigat trei medalii de aur (500 m, 1.000 m şi ştafetă) şi una de bronz (1.500 m) în proba de short-track de la Soci. În 2006, numele său era Ahn Huyn-soo şi sportivul reprezenta Coreea de Sud.
Jorrit Bergsma: Dublu campion olimpic la Soci (10.000 metri şi urmărire pe echipe), patinatorul viteză olandez a câştigat Cupa Mondială la 5.000 m.
Marit Bjoergen: Sportiva norvegiană, triplă medaliată cu aur la Soci în probe de schi fond (schiatlon, sprint pe echipe, 30 km liber), are acum în palmares zece medalii olimpice, dintre care şase de aur.
Ole Einar Bjoerndalen: La vârsta de 40 de ani, norvegianul, câştigător al probelor de sprint şi de ştafetă mixtă la Soci, a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria JO de iarnă, cu 13 medalii, dintre care opt de aur. El l-a detronat astfel pe compatriotul său Bjoern Daehlie (12 medalii). Bjoerndalen s-a retras din activitatea sportivă, punând capăt unei cariere în care a obţinut 93 de succese la Cupa Mondială, 19 titluri mondiale şi 6 globuri de cristal.
Matthias Brändle: Austriacul Matthias Brändle a stabilit recordul orei, în data de 30 octombrie, pe pista din Aigle (Elveţia), parcurgând 51,852 kilometri. În vârstă de 24 de ani, triplul campion al Austriei la contratimp a îmbunătăţit cu peste 700 de metri recordul stabilit la 18 septembrie de rutierul german Jens Voigt.
Dario Cologna: Schiorul elveţian, accidentat la glezna dreaptă la începutul sezonului, a câştigat două titluri la Soci - la schiatlon şi la 15 km clasic, distanţă pe care s-a impus şi la JO de la Vancouver la liber.
Daria Domracheva: Trei medalii de aur a obţinut biatlonista din Belarus la Soci, în probele de 15 km, urmărire şi start în bloc. La vârsta de 27 de ani, ea a devenit prima femeie care a câştigat trei medalii de aur la biatlon la aceeaşi ediţie a JO de iarnă.
Mo Farah: Dublu campion olimpic la 5.000 m şi 10.000 m în 2012, dublu campion mondial în 2013, britanicul a reuşit o nouă dublă la Campionatele Europene de atletism de la Zurich.
Roger Federer: Îi lipsea din palmares un singur mare trofeu: Cupa Davis. Roger Federer, alături de Stanislas Wawrinka, l-a câştigat în Franţa. Elveţianul, care are în palmares 17 titluri de Grand Slam şi a obţinut titlul olimpic de dublu la Beijing alături de Wawrinka, poate acum să se concentreze pentru a câştiga şi titlul olimpic individual, la JO din 2016.
Anna Fenninger: Campioană olimpică la super-G şi medaliată cu argint la slalom uriaş la Soci, austriaca a câştigat în acest an şi Cupa Mondială.
Martin Fourcade: Francezul a fost la trei centimetri de medalia de aur la proba de start în grup, în care a fost învins de norvegianul Emil Hegle Svendsen. Fourcade a câştigat însă la Soci probele de 20 de kilometri şi de urmărire. De asemenea, el a câştigat în acest an pentru a treia oară consecutiv Cupa Mondială.
Eric Frenzel: Dublu medaliat la Soci (aur la trambulina mică, argint pe echipe), germanul a câştigat, de asemenea, Cupa Mondială la combinata nordică pentru a doua oară consecutiv.
Mario Götze: Jucătorul providenţial. În finala Cupei Mondiale, în faţa Argentinei, fotbalistul echipei Bayern Munchen, intrat pe teren în minutul 88, a înscris golul victoriei, în minutul 113.
Lewis Hamilton: La 28 de ani, pilotul echipei Mercedes a câştigat pentru a doua oară titlul de campion mondial de Formula 1. El s-a mai impus la CM de F1 în 2008. În 2014, Hamilton a câştigat 11 din cele 19 etape din calendarul Campionatului Mondial.
Marcel Hirscher: Vicecampion olimpic de slalom la Soci, austriacul a câştigat pentru a treia oară consecutiv Cupa Mondială la general, devansându-i pe norvegianul Aksel Lund Svindal şi pe francezul Alexis Pinturault.
Therese Johaug: Norvegianca a câştigat pentru prima dată Cupa Mondială la schi fond, devansând-o pe compatrioata sa Marit Bjoergen, care viza obţinerea pentru a patra oară a globului de cristal.
Dennis Kimetto: Kenyanul a stabilit un record mondial la maraton cu timpul de două ore, două minute şi 57 de secunde, în data de 28 septembrie, la Berlin, devenind primul care parcurge distanţa în mai puţin de două ore şi trei minute. Kimetto, în vârstă de 30 de ani, a îmbunătăţit recordul de 2:03.23 stabilit de compatriotul său Wilson Kipsang în 2013, tot în capitala Germaniei.
Miroslav Klose: Atacantul german este deţinătorul recordului de goluri marcate la Cupa Mondială, cu 16 reuşite. Klose s-a retras din naţionala Germaniei după Cupa Mondială din Brazilia, al patrulea turneu final de CM la care a participat (a înscris cinci goluri în 2002, tot cinci în 2006, patru în 2010 şi două în 2014).
Renaud Lavillenie: Atletul francez a intrat în istorie, în data de 15 februarie, la Doneţk, îmbunătăţind cu un centimetru, cu o săritură de 6,16 metri, recordul mondial la săritura cu prăjina stabilit de Serghei Bubka în 1993. O performanţă realizată pe tărâmul şi în prezenţa celebrului ucrainean. Şase luni mai târziu, la Zurich, el a câştigat pentru a treia oară titlul european.
Katie Ledecky: Tânăra înotătoare americană în vârstă de 17 ani a stabilit mai multe recorduri mondiale în probele de 400, 800 şi 1.500 metri liber. Ea a devenit prima înotătoare deţinătoare a recordului mondial în cele trei probe, după compatrioata sa Jate Evans, care a reuşit performanţa în anii '80.
Florent Manaudou: Campionul olimpic la 50 m liber a dominat CM în bazin scurt de la Doha, cu două titluri şi două recorduri mondiale la 50 m liber şi 50 m spate, încă o medalie de aur, la ştafetă 4x100 m, argintul la 100 m liber şi la 4x50 m mixt şi bronzul la 4x100 m mixt. Anterior, francezul a reuşit o cvadruplă de aur la Campionatele Europene de la Berlin (50 m fluture, 50 m liber, 100 m liber şi 4x100 m liber).
Marc Marquez: La vârsta de 21 de ani, pilotul spaniol a câştigat pentru a doua oară consecutiv titlul mondial la MotoGP, cu 13 victorii, un record. Campion mondial la clasa 125 cc în 2010 şi la Moto2 în 2012, pilotul Honda promite o dominaţie îndelungată în categoria regină a motociclismului. Fratele său, Alex, a reuşit şi el o performanţă în 2014: titlul mondial la Moto3.
Tina Maze: După un start timid de sezon, slovena a câştigat două medalii de aur la Soci, la coborâre şi la slalom uriaş. Dublă medaliată cu argint la JO-2010 (super-G şi slalom uriaş) şi sextuplă medaliată mondială, Maze, în vârstă de 30 de ani, a intrat astfel în istorie.
Lionel Messi: Într-un interval de 72 de ore, argentinianul a atins de două ori Everestul marcatorilor. Mai întâi a devenit cel mai bun marcator din istoria campionatului Spaniei, cu 253 de reuşite, depăşind performanţa de 251 de goluri realizată de miticul atacant Telmo Zarra. La 25 noiembrie, Messi a reuşit o triplă într-un meci cu Apoel Nicosia, stabilind un record de goluri marcate în Liga Campionilor (74 în 91 de meciuri).
Thomas Müller: La 25 de ani, atacantul bavarez are deja 10 goluri înscrise la Cupa Mondială, dintre care cinci la turneul final din Brazilia. Recordul compatriotului său Miroslav Klose (16 goluri) poate fi depăşit de el.
Manuel Neuer: Ales cel mai bun portar de la Cupa Mondială, el a fost determinant în succesul naţionalei Germaniei. Excelent în poartă, a strălucit şi prin ieşirile sale ca de libero. La 28 de ani, Neuer este considerat cel mai bun portar din lume.
Neymar: Atacantul-vedetă al naţionalei Braziliei şi-a dus echipa până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, când a suferit o fractură de vertebră lombară. Privată de starul său (patru goluri şi două pase decisive), echipa Braziliei s-a prăbuşit în semifinale în faţa Germaniei, fiind învinsă cu scorul de 7-1.
Sebastien Ogier: Campion mondial la raliuri pentru a doua oară consecutiv, la volanul unui Volkswagen Polo, francezul merge pe urmele compatriotului său Sebastien Loeb. La 30 de ani, Ogier, care a câştigat opt curse din cele 13 din calendar, a zdrobit concurenţa.
François Pervis: Francezul în vârstă de 29 de ani a reuşit o triplă inedită la CM de ciclism pe pistă de la Cali, obţinând titlurile individuale la sprint: viteză, keirin şi km.
Teddy Riner: La 25 de ani, judoka francez a obţinut al şaptelea titlu mondial din palmaresul său, după o finală emoţionantă cu japonezul Ryu Shichinohoe, la Celiabinsk, în Rusia. Campionul olimpic la + 100 kg este neînvins de 65 de meciuri.
James Rodriguez: Cel mai bun marcator de la Cupa Mondială, cu şase goluri, columbianul în vârstă de 23 de ani a cucerit lumea fotbalului. El a plecat de la AS Monaco la Real Madrid, unde a semnat un contract pe şase ani, transferul valorând apoximativ 80 de milioane de euro.
Cristiano Ronaldo: Al doilea „Balon de Aur” obținut în luna ianuarie, un record de 17 goluri pe sezon în Liga Campionilor, victorie în finală în faţa echipei Atletico Madrid: Cristiano Ronaldo a avut un an foarte bun cu Real Madrid. Unicul moment negativ a fost eliminarea naţionalei Portugaliei de la Cupa Mondială în primul tur.
Kamil Stoch: Polonezul a obţinut două titluri olimpice individuale la sărituri cu schiurile, la trambulina mică şi la cea mare. La 26 de ani, el a devenit al treilea care reuşeşte această dublă la JO, după finlandezul Matti Nykaenen (1988) şi elveţianul Simon Ammann (2002, 2010). De asemenea, Stoch a câştigat Cupa Mondială.
Zdenek Stybar: Cehul în vârstă de 28 de ani a câştigat pentru a treia oară titlul de campion mondial la cyclo-cross, la Hoogerheide, în Olanda, devânsându-l pe belgianul Sven Nys, legendă a probei.
Martin Johnsrud Sundby: Norvegianul a câştigat Cupa Mondială la schi fond. O consolare pentru el, după ce la Jocurile Olimpice de la Soci a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz la schiatlon.
Kohei Uchimura: La 25 de ani, gimnastul japonez a câştigat pentru a cincea oară consecutiv titlul de campion mondial la individual-compus, la Nanning, în China. Campion olimpic la Londra, el este neînvins de la locul doi de la JO din 2008.
Vic Wild: Rusul de origine americană a reuşit dubla la Soci, impunându-se în probele de slalom uriaş şi de slalom paralel din cadrul competiţiei de snowboard. Wild, în vârstă de 27 de ani, a devenit primul snowboarder care a câştigat două medalii de aur la aceeaşi ediţie a JO.
Ireen Wust: Cea mai medaliată sportivă la JO de la Soci (aur la 3.000 m şi ştafetă pe echipe, argint la 1.000, 1.500 şi 5.000 m), sportiva olandeză a marcat probele de patinaj viteză. La 27 de ani, ea are în palmares opt medalii olimpice (4 de aur, 3 de argint, una de bronz).