2016, anul turismului mondial: un miliard de turişti în doar nouă luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2016, anul turismului mondial: un miliard de turişti în doar nouă luni

Turism 08 Noiembrie 2016 / 17:52 811 accesări

Aproape un miliard de turiști au vizitat destinațiile din lume în perioada ianuarie - septembrie 2016, cu 34 de milioane mai mult decât în aceeași perioadă din 2015, înregistrându-se, astfel, o creștere de 4%, potrivit raportului Organizației Mondiale de Turism. După o creștere puternică remarcată la începutul anului 2016, turismul a raportat o creștere frânată în al doilea trimestru, pentru a reveni în al treilea trimestru, 956 de milioane de turiști internaționali înregistrându-se în perioada ianuarie - septembrie. Deși multe destinații au raportat rezultate încurajatoare, altele continuă să sufere din cauza impactului evenimentelor negative.

Turismul este un sector sensibil la risc, atât cel actual, cât și cel perceput, explică Taleb Rifai, secretar general al Organizației Mondiale a Turismului. „Nici o destinație nu este imună la risc. Trebuie să mărim cooperarea pentru adresarea acestor amenințări globale, în special a celor care au legătură cu siguranța și securitatea”, a adăugat Rifai înaintea întâlnirii ministeriale despre călătoria realizată în condiții de siguranță și securitate, care va avea loc la sediul World Travel Market, în Londra, pe 9 noiembrie.

Rezultatele regionale au evidențiat faptul că Asia și Pacific conduc în clasamentul mondial, cu o creștere de 9% în luna septembrie a sosirilor turiștilor internaționali care au și înnoptat. Mai multe destinații au raportat o creștere de două cifre, precum Coreea de Sud (+34%), Vietnam (36%), Japonia (+24%) și Sri Lanka (+15%), potrivit datelor Organizației Mondiale de Turism.

În Europa, sosirile internaționale au crescut cu 2% în perioada ianuarie - septembrie 2016. Creșteri de două cifre s-au înregistrat în Spania, Ungaria, Portugalia și Irlanda, în timp ce rezultate mai slabe s-au remarcat în Franța, Belgia și Turcia. Astfel, Europa de Nord a crescut cu 6%, iar Europa Centrală și de Est a crescut cu 5%, în timp ce rezultate slabe s-au înregistrat în vestul Europei (-1%) și în Europa mediteraneană de sud (+/-0%).

Proporția turiștilor internaționali care au ajuns în America a crescut cu 4% în septembrie. America Centrală (+6%) și America de Sud (+7%) conduc în topul creșterilor, urmate de Caraibe și America de Nord, ambele având un avans de 4%.

În Africa s-a consemnat o creștere de 8%, în timp ce destinațiile sub-sahariene au înregistrat scăderi în rândul vizitatorilor. Informațiile valabile pentru Orientul Mijlociu indică o scădere de 6% a sosirilor, deși rezultatele diferă de la destinație la destinație, acestea îmbunătățindu-se în a doua jumătate a anului atât în Africa de Nord, ca și în Orientul Mijlociu.

Mai mult, majoritatea surselor de piață (din care provin turiștii) au raportat creșteri ale cheltuielilor cu turismul internațional în cursul perioadei aprilie - septembrie 2016.

Printre principalele cinci surse de piață, China continuă să atragă cerere, raportând o creștere de două cifre a cheltuielilor (+19%), în timp ce Statele Unite au indicat o creștere de 9%, Marea Britanie - 10% și Franța - 3%, indică datele organizației.

Cheltuielile turiștilor au crescut semnificativ în Australia și Coreea de Sud (ambele cu 9%) și moderat în Italia (+3%). În schimb, cheltuielile din Rusia au scăzut cu 37%, iar cele din Canada cu 2%. În topul celor zece piețe, alte opt au raportat o creștere de două cifre: Egipt (+38%), Argentina (+27%), Spania (+19%), India (+16%), Thailanda (+15%), Ucraina (+15%), Irlanda (+12%) și Norvegia (+11%).

Taguri articol


12