2017 - taxe reduse, energie mai ieftină și legi îngropate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne-a trecut țeapa pe la ureche

2017 - taxe reduse, energie mai ieftină și legi îngropate

Economie 02 Ianuarie 2017 / 18:11 762 accesări

Reducerea TVA la 19%, cuplată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, se traduce într-o ieftinire a tuturor produselor și serviciilor

Reducerea TVA la 19%, cuplată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, se traduce într-o ieftinire a tuturor produselor și serviciilor

De la 1 ianuarie, TVA s-a redus de la 20 la 19%, iar taxa pe stâlp și supraacciza la carburanți au dispărut. Nu prea le-a picat bine guvernanților, căci bugetul e sub presiunea promisiunilor electorale de natură salarială și a găștii de subvenții a la Prima Casă atât de iubite de un stat care se laudă că a scăpat de comunism acum aproape trei decenii. Dar asta e! Măcar câteva firimituri de pâine să ajungă la noi, nu doar circ. O altă veste bună este că factura la energia electrică scade cu circa 2%, iar profitul reinvestit e scutit în continuare de impozit (pe termen nelimitat). Totodată, legea cu 51% produse românești pe raftul supermarketurilor a rămas în așteptare, la fel ca și falimentul personal, care s-a obișnuit deja să fie respins, amânat și îngropat în comisii.

OAU! Circul politic a scăpat, în spiritul Sărbătorilor de Iarnă, și câteva bucăți de pâine în farfuria plebei. După discuții telefonice între Drăgnășeni și Cioloșeni, care au avut sau nu loc, în funcție de reacția publică, și după intervenții și luări de poziție de „forță“ liberală, facilitățile fiscale prevăzute să intre-n vigoare la 1 ianuarie... chiar au intrat! Cele mai importante sunt, fără doar și poate, reducerea cotei standard de TVA de la 20 la 19%, eliminarea impozitului pe construcții speciale (infama taxă pe stâlp), dispariția supraaccizei de 7 eurocenți/litru la carburanți, introducerea impozitului specific (forfetar) în turism și menținerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit. E sigur că politicienii n-ar fi vrut toate astea, căci presiunea pe buget e mare, de la atâtea promisiuni electorale, și nici nu se poate renunța la subvențiile toxice (precum Prima Casă), că vai! se supără bancherii. Oricum, o taxă de 19%, cuplată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, se traduce într-o ieftinire a tuturor produselor și serviciilor, odată cu diminuarea poverii asupra transportatorilor. Nu foarte mare, evident, dar, vorba aceea, măcar nu-i o scumpire, corect? În fine, tot de la 1 ianuarie, factura la energia electrică livrată populației scade cu 1,9%, pentru că, la nivelul distribuitorilor, au fost reduse unele taxe; în consecință, costurile specifice se diminuează cu 3,8 - 9,4%, potrivit unui anunț al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

FALIMENTUL PERSONAL, AMÂNAT DIN NOU Totodată, există și o serie de măsuri care trebuiau să vadă lumina zilei la 1 ianuarie, dar care, din diverse motive, au fost amânate. Legea „51% produse românești“ e una dintre ele; amânarea ei e de bun augur, căci garantarea unor cote de desfacere pentru producătorii locali sună rău de tot a comunism. Nici legea insolvenței personale, care-și cerșește promulgarea de mai bine de zece ani, n-a prins verde la semaforul legislativ. De ce? Pentru că n-ar exista infrastructură pentru ea (comisii, specialiști etc). Pe scurt, românii sunt și în 2017 singurii europeni care nu beneficiază de protecție în fața creditorilor. Bine măcar că există darea-n plată. Oricum, dacă PSD reușea să amâne facilitățile fiscale, și-ar fi început mandatul cu încă un pumn în gură aplicat mediului privat. Ce să mai vorbim de reacția piețelor financiare - pentru investitori, modificarea Codului Fiscal cu două săptămâni înainte de sfârșitul anului e un semn clar că trebuie să-ți iei banii și să fugi de România ca de dracu'.



12