2018 - anul reașezării pieței asigurărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2018 - anul reașezării pieței asigurărilor

Economie 14 Mai 2018 / 17:57 566 accesări
Vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu: „După o perioadă de turbulențe, 2018 va consemna o etapă de reașezare în asigurări“

Vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu: „După o perioadă de turbulențe, 2018 va consemna o etapă de reașezare în asigurări“

În ultimul an, activitatea de asigurare a fost marcată de transformări profunde, prin aplicarea noilor abordări bazate pe risc și pe gândirea prospectivă a business-ului, a declarat, luni, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu - „Continuăm cu reglementarea consistentă a activității de intermediere și introducerea de cerințe mai ridicate de transparență față de clienți (prin aplicarea directivei IDD - n.r.). Avem și reglementări din alte domenii cu impact semnificativ și riscuri deopotrivă; și mă refer aici la GDPR, regulamentul comunitar privind protecția datelor cu caracter personal“. De la 1 octombrie 2018, ASF va acorda o atenție mai mare protecției consumatorilor, în lumina prevederilor IDD; vorbim despre informarea corectă și completă a clienților, pregătirea profesională înaltă a agenților și intermediarilor din asigurări, detaliile despre vânzarea combinată sau cerința ca orice produs să fie adecvat, pe baza evaluării nevoilor clientului (aici sunt vizate în special produsele de asigurare care au și o componentă investițională). Totodată, Autoritatea are în vedere diversificarea formelor juridice prin care funcționează asigurătorii, respectiv prin înființarea societății mutuale de asigurare (care acoperă circa 25% din piațele de profil din alte țări din UE). „Nu pot să nu amintesc și de inovarea tehnologica, ce va urma, mai devreme sau mai tarziu, în asigurări sau de apariția pe scară largă a unor produse sau a unor modalități de distribuție preponderent digitale. Apreciez că, după o perioadă de turbulențe, 2018 va consemna o etapă de reașezare în asigurări“, a mai spus Constantinescu. El a prezentat și câțiva indicatori relevanți ai pieței de profil. Astfel, rata daunei combinate (clasa MTPL) a scăzut de la 139,12% în 2015 la 99,46% în 2017 (un minim istoric), primele brute subscrise în asigurările de viață au crescut cu 20%, activele asigurătorilor au crescut cu 6%, în vreme ce datoriile au urcat cu 3%, iar excedentul activelor este de 5,05 miliarde lei (+13% față de 2016).



12