2019, an electoral! Câți români au drept de vot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă centralizare AEP

2019, an electoral! Câți români au drept de vot

Administrație 09 Ianuarie 2019 / 17:22 1346 accesări

Două scrutinuri importante ne așteaptă în 2019. Este vorba despre alegerile europarlamentare, care vor avea loc la jumătatea anului, și cele prezidențiale, programate la sfârșit. În acest context, numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este în scădere. Potrivit ultimei centralizări a Autorității Electorale Permanente, numărul românilor înscrişi în Registrul electoral la data de 31 decembrie este de 18.937.058, cu 5.211 mai puţini faţă de precedenta informare publică realizată de AEP, pe 30 noiembrie, când figurau 18.942.269 de alegători.

RADIERI PE BANDĂ RULANTĂ

AEP precizează, într-un comunicat că, în perioada 1-31 decembrie 2018, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 23.494 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare şi 88 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie. Potrivit sursei citate, 152 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 18.219, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.266.131 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.927 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

DESPRE REGISTRUL ELECTORAL

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.



12