Nu mai puțin de 209 persoane au cerut ajutorul medicilor infecționiști, la Constanța. Ele au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase cu semne de boală diareică acută, diagnostic de altfel confirmat de către medici. Pentru că starea lor de sănătate era precară, tratamentul în ambulator fiind insuficient, dar și riscant, au rămas să primească îngrijiri pe patul de spital 128 de persoane. Numai în prima jumătate a lunii iulie au fost spitalizate, la Constanța, aproape 100 de persoane cu boală diareică acută.
Vara, când temperaturile sunt extrem de ridicate, specialiștii ne recomandă să avem mare grijă la igiena personală, dar și de unde ne procurăm alimentele; riscurile de îmbolnăviri sunt mari dacă mâncăm produse modificate organoleptic și mai avem și mâinile nespălate. De asemenea, trebuie atenție sporită grijă atunci când alegem să luăm la plajă diferite alimente, expunerea la căldură fiind un real pericol, în special pentru produsele perisabile. Cu ce boli ne putem alege în urma consumului de alimente alterate? Atât toxiinfecțiile alimentare, cât și boala diareică acută sunt frecvent întâlnite vara. Dacă în acest sezon, până acum, nu au fost raportate, la Constanța, focare de toxiinfecții alimentare, nu același lucru se poate spune despre boala diareică acută. Medicii infecționiști au avut serios de lucru încă de la debutul sesonului cald. De exemplu, din ultima parte a lunii iunie, mai exact din 26 iunie, și până pe 16 iulie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța au ajuns 209 persoane, toate reclamând semne de boală diareică acută (BDA), afecțiune care a și fost confirmată de către medici. Pentru că starea lor de sănătate era precară, tratamentul în ambulator fiind insuficient, dar și riscant, au rămas să primească îngrijiri pe patul de spital 128 de persoane. Numai în prima jumătate a lunii iulie au fost spitalizate, la Constanța, aproape 100 de persoane cu boală diareică acută.
BOALA DIAREICĂ ACUTĂ Așa cum am tot precizat, BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Masterul european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, a explicat, citată într-o informare a instituției, că profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.