21 de copii, elevi ai Şcolii Generale din Tuzla, au ajuns la spital după ce au mîncat produsele oferite în cadrul programului “lapte şi corn”. Conducerea unităţii de învăţămînt a solicitat, ieri, în jurul orei 9.50, sprijinul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, după ce mai mulţi copii au început să acuze stare generală de rău, la o oră după ce au servit gustarea “Laptele şi cornul”. Un prim transport a adus la spital 14 elevi, după care au mai fost aduşi patru copii şi încă doi. “La internare, pacienţii prezentau stare toxică, cefalee, greţuri, ameţeli, vărsături, diaree, dureri abdominale, febră”, a declarat managerul SCBI, dr. Stela Halichidis. “La o oră după ce am mîncat cornul mi s-a făcut rău. A început să mă doară burta şi să tremur. M-am dus repede să anunţ”, a povestit un elev în clasa a VII-a. Un alt coleg s-a plîns că laptele ar fi avut un gust diferit. “Era ciudat, nu ştiu ce avea, poate era stricat. Nici nu ştiu, îmi este rău”, a spus copilul. Reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au anunţat că astfel a fost stabilit diagnosticul de toxiinfecţie alimentară, cu sindrom de deshidratare medie şi stare toxică. La ora 14.35 s-a mai internat un pacient din focar, tot febril, prezentînd vărsături şi stare toxică.
Copiii sînt bine
Medicii DSPJ au comunicat că după tratamentul instituit de urgenţă, respectiv perfuzii cu soluţii de reechilibrare, simptomatice şi antibiotice, starea generală s-a ameliorat considerabil. “În prezent, simptomatologia s-a remis, copiii se simt bine, s-au alimentat, s-au ridicat din pat, sînt veseli şi au poftă de mîncare”, asigură reprezentanţi ai DSPJ. O echipă a Serviciului de Supraveghere/Control Boli Transmisibile, din cadrul DSPJ - s-a deplasat la SCBI pentru a iniţia anchetă epidemiologică şi o altă echipă formată dintr-un medic specialist şi personal al Direcţiei de Control în Sănătatea Publică s-a deplasat la Şcoala Generală Tuzla pentru a investiga condiţiile declanşării focarului de toxiinfecţie alimentară. Directorul adjunct al DSPJ, dr. Cătălin Grasa, a declarat că ancheta epidemiologică se va derula potrivit standardelor şi că imediat ce va fi gata, se vor comunica rezultatele. “S-au recoltat probe din alimente şi s-au verificat condiţiile igienico-sanitare de depozitare a produselor alimentare. S-au blocat la distribuire cornul şi laptele din stoc pînă la obţinerea rezultatelor de laborator”, au precizat reprezentanţi ai Direcţiei de Control în Sănătatea Publică.
Echipele de control vor întreprinde acţiuni de verificare atît la firma distribuitoare, respectiv “Dobre şi fiii”, cît şi la firma producătoare, SC Eco Lact Prod SRL, din Păuleşti, judeţul Prahova. După primele analize, alimentul inscriminat este laptele, cel mai probabil fiind vorba de un stafilococ, în condiţiile în care simptomele elevilor au fost atît de rapide, potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai DSPJ. Specialiştii DSPJ spun că toate produsele erau în termen. De menţionat că incidentul a fost şi în atenţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Constanţa, care au trimis la faţa locului un reprezentant pentru a vedea exact ce s-a întîmplat.
“Laptele şi cornul” din toate şcolile, la control
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, DSVSA Constanţa şi DSVSA Prahova au decis să emită ordonanţe de suspendare a activităţii pe 48 de ore, în cazul celor două firme care au produs şi distribuit alimentele din programul „Cornul şi laptele”, suspectate că au produs îmbolnăvirile de toxiinfecţie alimentară din localitatea Tuzla, judeţul Constanţa. Conducerea ANSVSA a dispus ca o echipă de inspectori ai Autorităţii, din cadrul serviciilor de igienă şi siguranţa alimentelor şi al Corpului de Control, să se deplaseze în localitatea Tuzla. Inspectorii ANSVSA au ca tematici de control verificarea unităţii şcolare unde s-au îmbolnăvit copiii după ce au consumat produsele menţionate, a distribuitorilor produselor respective, dar şi a modului în care inspectorii DSVSA Constanţa şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu în acest caz. Firma care a distribuit produsele a fost sancţionată cu amendă în valoare de 6.000 lei. În intervalul de 48 de ore, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor şi Corpul de Control al preşedintelui ANSVSA vor finaliza ancheta în acest caz pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la îmbolnăriea elevilor. Pentru a preveni apariţia pe viitor a unor asemenea situaţii, care să pună în pericol sănătatea copiilor, preşedintele Autorităţii, Marian Zlotea, a dispus demararea, la nivel naţional, a unei acţiuni de verificare şi control a produselor repartizate copiilor în cadrul programului „Laptele şi Cornul”. Această nouă tematică de control este o completare şi o extindere a verificărilor pe care inspectorii ANSVSA le realizează în această perioadă.