Raportul elaborat de comisia Parlamentului European (PE) care se ocupă de anchetarea activităţilor CIA în Europa aduce puţine elemente noi, reluînd supoziţia privind existenţa unor închisori secrete pe teritoriul ţării noastre, la o bază clandestină. "Washington Post" relatează că raportul menţionează un număr de 21 de escale efectuate de avioanele CIA pe aeroporturile româneşti, inclusiv faptul că un avion al companiei americane Gulfstream s-a prăbuşit în apropierea capitalei României la sfîrşitul anului 2004. Raportorul PE Claudio Fava susţine că, în pofida faptului că nicio persoană nu a fost rănită în urma impactului, şapte pasageri au "dispărut" imediat după accident, iar anchetatorii români nu au reuşit să le afle identitatea. Avionul decolase de la baza aeriană Bagram din Afganistan, care găzduieşte şi o închisoare administrată de SUA. Incidentul a fost menţionat pentru prima dată în luna septembrie a acestui an, cînd cotidianul american "Chicago Tribune" informa că autorităţile europene investighează zborul misterios al unui aparat Gulfstream 4, care a aterizat cu dificultate pe aeroportul de la Băneasa, în decembrie 2004. Aeronava avea la bord echipaj american şi şapte pasageri despre care nimeni nu pare să ştie nimic. Raportul comisiei prezintă şi o serie de probe potrivit cărora CIA ar fi operat o închisoare şi pe teritoriul României şi arată că "nu poate exclude", pe baza mărturiilor mai multor oficiali români, "posibilitatea ca serviciile secrete americane să fi acţionat în România clandestin". De aceea, PE se arată "extrem de îngrijorat" cu privire la faptul că există posibilitatea ca autorităţile române să nu fi avut control asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite la baza militară de pe aeroportul Kogălniceanu.
La rîndul său, "New York Times" relatează că raportorii Comisiei PE care anchetează activităţile CIA în Europa au primit, dintr-o sursă confidenţială, informaţii privind o întîlnire din 2005 a miniştrilor de Externe din statele NATO şi UE, care confirmă că Guvernele europene ştiau de extrădările extraordinare şi existenţa unor închisori secrete pe teritoriul lor. Întîlnirea ar fi avut loc la o lună după ce cotidianul "The Washington Post" a dezvăluit că agenţia americană de informaţii deţinea "cei mai importanţi militanţi al-Qaida într-un complex construit în timpul comuniştilor în Europa de Est". Cotidianul american nu a menţionat numele vreunei ţări, dar organizaţia Human Rights Watch a precizat ulterior că România şi Polonia se află printre statele implicate. Raportul lui Fava va fi discutat, apoi supus votului parlamentarilor europeni la începutul lui 2007.
Preşedintele Comisiei parlamentare române de anchetă a existenţei centrelor de detenţie CIA, senatorul Norica Nicolai, a declarat, ieri, că afirmaţiile din Raportul elaborat de Comisia PE sînt "fără niciun fel de suport legal şi probator". Norica Nicolai a anunţat că va prezenta, în februarie, raportul Comisiei de anchetă a existenţei centrelor de detenţie CIA în România. Ea a precizat că Dick Marty, raportorul Comisiei juridice a APCE privind alegaţiile referitoare la centrele de detenţie sau transferul de prizonieri CIA în statele membre ale Consiliului Europei, şi-a trimis, recent, un consilier în România, unde a vizitat Aeroportul Kogălniceanu: "Spre deosebire de d-l Fava, Dick Marty a cooperat, în sensul că reprezentantul său a dorit să meargă la faţa locului, la Kogălniceanu. S-au făcut poze, s-au intervievat persoane. Comisia PE nu a dorit să facă acest lucru, deşi afirmă că Kogălniceanu e posibil să fi fost folosit".