21 februarie, Ziua internaţională a limbii materne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

21 februarie, Ziua internaţională a limbii materne

Educație 21 Februarie 2022 / 08:54 1948 accesări

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual la 21 februarie pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică pe întreg mapamondul.

Limba maternă se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Potrivit www.unesco.org, se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite astăzi ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol. Odată cu dispariţia limbilor şi a documentelor nescrise, omenirea ar pierde nu numai o bogăţie culturală, dar şi importante cunoştinţe milenare încorporate în limbile indigene.

Tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din 2022,Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvă: provocări și oportunități”, indică potențialul tehnologiei de a promova educația multilingvă și de a sprijini învăţământul de calitate pentru toți.

Tehnologia are potențialul de a aborda unele dintre cele mai mari provocări în educație. Poate accelera eforturile pentru asigurarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții echitabile și incluzive pentru toți dacă este ghidată de principiile de bază ale incluziunii și echității. Educația multilingvă bazată pe limba maternă este o componentă cheie a incluziunii în educație.

La fiecare două săptămâni o limbă dispare luând cu ea o întreagă moștenire culturală și intelectuală. Cel puțin 43% din cele 6000 de limbi vorbite în lume sunt pe cale de dispariție. Doar câteva sute de limbi au primit cu adevărat un loc în sistemele de învățământ și în domeniul public, iar mai puțin de o sută sunt folosite în lumea digitală.



Ştiri recomandate

12