Pe 21 noiembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Cu acest prilej, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului.
Potrivit crestinortodox.ro, această sărbatoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiasca cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la varsta de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină "Sfânta Sfintelor" lui Dumnezeu, sălaș a lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veșnic, avea să ia trup, să Se facă cuprins în pântecele ei.
TRADIȚII ȘI OBICEURI Aceeași sursă menționează că, în această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Să nu uităm că în colindele românești se cântă despre florile dalbe, flori de măr, sau despre mărut, mărgăritar.
În tradiția populară, sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Ca și tradiție, în ziua de 21 noiembrie, credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe pe care o au. Se spune, totodată, că așa cum va fi vremea în ziua de Ovodenie, aşa va fi toată iarna: dacă noaptea va fi senină, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat. În schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor. Dacă este soare, va urma o vară secetoasă.
Pentru ca bucuria sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.