2.137 de voturi valabile, „pierdute” între cele nule

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BEC Reexaminarea s-a încheiat

2.137 de voturi valabile, „pierdute” între cele nule

Eveniment 14 Decembrie 2009 / 00:00 2650 accesări

BEC. Suspiciunile de fraudă electorală, care au culminat cu decizia Curţii Constituţionale de a impune Biroului Electoral Central (BEC) să reexamineze toate voturile declarate nule par să prindă din ce în ce mai mult contur după ce membrii BEC au găsit, în cursul verificării buletinelor de vot declarate nule, foarte multe buletine care sunt valabil exprimate pentru ambii competitori. Reprezentantul PSD în BEC, Nicu Vasilescu, a menţionat că procedura de verificare a buletinelor de vot declarate nule a mers mai rapid decât se anticipase iniţial, termenul stabilit de Curtea Constituţională pentru prezentarea rezultatului verificărilor fiind fixat pentru astăzi, la ora 15.00. Curtea Constituţională a decis, vineri, reexaminarea şi renumărarea celor 138.476 de buletine de vot nule. Procesul de reexaminare a buletinelor de vot nule s-a încheiat ieri, în jurul orei 17.00, când Biroul Electoral Central a constatat că, printre cele circa 137.000 de buletine de vot nule verificate de la secţiile de votare din ţară, s-a regăsit un număr de 2.137 de voturi valabil exprimate, dintre care 1.169 pentru Traian Băsescu şi 968 pentru Mircea Geoană.

PSD. În ciuda faptului că la renumărarea voturilor nule au fost găsite voturi valabile pentru ambii candidaţi la Preşedinţie, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat că formaţiunea sa solicită expertizarea grafologică a declaraţiilor pe proprie răspundere semnate de votanţii din secţiile speciale. El a precizat că renumărarea voturilor, decisă de Curtea Constituţională, ar putea fi o „perdea de fum” care să acopere, de fapt, frauda prin falsificarea declaraţiilor pe proprie răspundere. „PSD nu a solicitat renumărarea voturilor nule, ci a reclamat dublarea ştampilei pe buletine şi anularea de voturi”, a declarat Duvăz.

MAE. Atenţia contestatarilor rezultatelor din cel de-al doiea tur de scrutin este îndreptată şi către voturile din diaspora, unde sunt cele mai multe suspiciuni de fraudă electorală. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că a finalizat încă de sâmbătă predarea către Biroul Electoral pentru Străinătate a tuturor materialelor electorale primite de la 242 de secţii de votare de peste hotare, coletele de la celelalte 52 de secţii din dispora fiind în tranzit spre România şi urmând să fi predate pe măsură ce sosesc. MAE aminteşte că acele colete care veniseră înaintea deciziei Curţii fuseseră deschise pentru a se face repartiţia documentelor în funcţie de instituţia la care trebuiau trimise (Biroul Electoral pentru Străinătate, Tribunalul Bucureşti, AEP), potrivit legii.

ONG. Organizaţiile Non-Guvernamentale cer Curţii Constituţionale să ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea „transparentă şi neechivocă” a contestaţiilor privind neregulile la alegerile prezidenţiale, considerând că ar trebui verificate şi declaraţiile pe proprie răspundere, precum şi CNP-urilor celor care au votat în secţiile speciale. „Constatând starea de incertitudine în privinţa rezultatelor scrutinului din 6 decembrie 2009 şi amplificarea suspiciunii privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, organizaţiile membre ale Alianţei pentru Statul de Drept şi ale Alianţei pentru Alegeri Corecte cer Curţii Constituţionale să ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea contestaţiilor”, se arată în scrisoarea deschisă a ONG-urilor adresată CC. Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, CC trebuie să stabilească dacă toate potenţialele mijloace de fraudă reclamate sunt sau nu de natură a corupe sau a afecta integritatea şi, prin urmare, legitimitatea procesului electoral.



12