IGNORANŢĂ CU POTENŢIAL LETAL Energia nucleară şi posibilele accidente care se pot înregistra în procesul de exploatare a resurselor sunt principala sperietoare a omenirii, dat fiind potenţialul de distrugere. Când se adaugă şi factorul militar, temerile sunt şi mai justificate. Ne-am obişnuit în ultima vreme cu derapajele regimurilor din Coreea de Nord şi Iran, dar numărul de ţări care generează o ameninţare nucleară potenţială nu se limitează doar la acestea. Experţii în domeniul prevenirii catastrofelor nucleare, reuniţi la Forumul Internaţional Luxemburg, care şi-a deschis lucrările ieri la Montreux, în Elveţia, au atras atenţia că, în total, 22 de state ignoră ratificarea protocolului adiţional al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce ar putea sugera nu doar existenţa unor ambiţii nucleare din partea acestora, ci şi probabilitatea unor tentative de dezvoltare a armelor nucleare. Experţi în arme nucleare s-au reunit pentru a 16-a oară în cadrul acestui forum, de data aceasta în colaborare cu Centrul pentru Politici de Securitate de la Geneva.
„SE POATE SPUNE CĂ REGIMUL DIN COREEA DE NORD A TRECUT LINIA ROŞIE, IRANUL ESTE APROAPE DE EA, DAR ÎN AFARĂ DE ACESTEA, EXISTĂ MULTE ALTE ŢĂRI CARE PLANIFICĂ SAU AU INIŢIAT DEJA ACTIVITĂŢI DE DEZVOLTARE A ARMELOR NUCLEARE”, A EXPLICAT GENERALUL RUS VLADIMIR DVORKIN, PREŞEDINTE AL FORUMULUI INTERNAŢIONAL LUXEMBURG.
Pentru crearea unei arme nucleare, o ţară are nevoie de 10-15 ani. La criteriile după care un stat poate fi suspectat că intenţionează să utilizeze tehnologia nucleară în scopuri non-paşnice, experţii forumului au inclus îmbogăţirea uraniului cu până la 3,5%, în condiţiile unui număr mic de centrale nucleare, şi cu până la 20% atunci când vine vorba de centre de cercetare. Participanţii la forum au ezitat să nominalizeze statele cu ambiţii nucleare, limitându-se la sintagme precum „unele state” sau „urmaşii posibili ai Iranului”. Neoficial sunt însă menţionate ţări ca Algeria, Arabia Saudită, Turcia, Egipt, Argentina şi Brazilia. Preşedintele Forumului Luxemburg a atras atenţia că unele regimuri care încearcă să intre în posesia armelor nucleare sunt absolut imprevizibile, în condiţiile în care tentativele AIEA de a controla răspândirea tehnologiilor sensibile pe plan mondial nu au dat rezultate.
NORME SPORITE DE SIGURANŢĂ Centralele nucleare din Japonia inspiră în prezent cele mai multe temeri din cauza riscului seismic mare al ţării. De exemplu, un reactor al centralei atomice de la Tsuruga, din vestul Japoniei, se află situat pe o falie seismică activă, ceea ce ar putea duce la oprirea definitivă a acestei instalaţii. Decizia ce ar putea fi luată de Autoritatea niponă de reglementare nucleară (NRA) ar fi o premieră după catastrofa de la Fukushima din martie 2011. NRA a aprobat deja concluziile unei comisii de specialişti potrivit cărora reactorul 2 al centralei de la Tsuruga este activ şi poate pune în pericol instalaţia în cazul unui seism. În pofida poziţiei sale favorabile energiei nucleare, Guvernul condus de Shinzo Abe va fi fără îndoială constrâns să refuze cererea de repornire a reactorului 2 de la Tsuruga, pe care urma să o depună la compania Japan Atomic Power, ce exploatează centrala. Aceasta susţine că falia seismică nu este activă, dar că este necesară analizarea posibilităţii dezafectării reactorului care teoretic ar putea funcţiona încă 15 ani. Celălalt reactor al centralei nucleare de la Tsuruga este oprit. În prezent, numai două reactoare nucleare dintr-un total de 50 sunt în funcţiune în Japonia, celelalte fiind oprite în aşteptarea noilor norme de siguranţă, aflate în prezent în faza finală de elaborare şi care ar urma să intre în vigoare în luna iulie.