La Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au fost centralizate, până la ora transmiterii acestei ştiri, 220 de sesizări privind ilegalităţi la votul pentru Parlament, 97 dintre acestea neconfirmându-se în urma verificărilor, iar 33 de persoane alegându-se cu dosare penale, anunţă MAI.
Duminică, de la ora 07.00 și până la 18.30, la nivelul MAI au fost centralizate 220 de sesizări, primite din partea cetățenilor și a reprezentanților partidelor politice, pentru posibile fapte de corupere a alegătorilor, fraudă la vot, violarea confidențialității votului și fals privind identitatea, dar în urma verificărilor 97 dintre acestea nu s-au confirmat.
Au fost deschise dosare penale pe numele a 33 de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, în informarea făcută la ora 18.30 la sediul instituției.
" De asemenea, au fost constatate 25 de fapte contravenționale, pentru care au fost sancționate 19 persoane. În cele mai multe cazuri este vorba de continuarea propagandei electorale și apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112", a spus Monica Dajbog.
Oficialul MAI a dat exemplul unui bărbat din județul Vaslui care s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot după ce ar fi votat la două secții diferite. Tot în Vaslui, membrul unei secții de vot a fost sancționat contravențional cu 4.500 de lei pentru că a încercat să sfătuiască un alegător cu cine să voteze.
În județul Buzău, s-a primit o sesizare cu un bărbat care ar fi votat de două ori. Cercetările făcute de polițiști au indicat că sesizarea nu era întemeiată.
"În localitatea Sighișoara din județul Mureș se fac cercetări referitoare la faptul că membrii biroului electoral al unei secții de votare au transportat urna specială fără paza personalului MAI. Polițiștii din județul Dâmbovița au efectuat cercetări după ce au fost sesizați de un bărbat cu dublă cetățenie, româno-moldoveană, că președintele unei secții de vot din Târgoviște nu i-a permis să voteze. În urma verificărilor, s-a stabilit că președintele secției de vot nu i-a permis să voteze pentru că nu are domiciliu sau reședința în Târgoviște. Polițiștii din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor după ce au fost sesizați că doi cetățeni ar fi oferit băuturi alcoolice unui grup de persoane pentru a vota un anumit partid", a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.
Au fost apeluri și în Capitală. Aici, o femeie este cercetată pentru fraudă la vot după ce a vrut să voteze cu un buletin nul.
Următoarea comunicare a MAI cu privire la centralizarea sesizărilor pentru ilegalități la vot va avea loc luni dimineață.