23 octombrie, data alegerii preşedintelui R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

23 octombrie, data alegerii preşedintelui R. Moldova

Externe 08 Octombrie 2009 / 00:00 449 accesări

Parlamentul R. Moldova a stabilit, miercuri, data de 23 octombrie pentru alegerea preşedintelui ţării, funcţie în care Alianţa pentru Integrare Europeană a propus candidatura liderului Partidului Democrat, Marian Lupu. Deputaţii moldoveni trebuie să creeze o comisie specială pentru alegerea preşedintelui ţării. Aceasta urmează să înregistreze propunerile de desemnare a candidaţilor la această funcţie, să verifice dacă toţi candidaţii îndeplinesc cerinţele legale, să asigure pregătirea şi desfăşurarea votării. Candidatul Alianţei la funcţia de şef al statului este Marian Lupu, dar cele 53 de mandate ale acesteia nu sînt suficiente, fiind nevoie de cel puţin încă opt voturi. Data limită pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale este 11 noiembrie, iar în cazul unui eşec, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate din nou alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Constituţiei R. Moldova, Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Astfel, următoarele alegeri parlamentare anticipate ar urma să aibă loc cel mai devreme în 2010.

Tot ieri, Guvernul de la Chişinău, condus de Vlad Filat, a desecretizat o hotărîre luată de Executivul comunist, promiţînd continuarea publicării unor decizii similare. Hotărîrea se referă la distribuirea ilegală a nouă mii de tone de grîu către doi agenţi economici, Franzeluţa şi Combinatul de Pîine din Bălţi. Potrivit ministrului de Stat Victor Bodiu vor fi luate măsuri ca grîul să fie restituit gratuit în rezerva statului. Bodiu a precizat că vor fi făcute publice şi alte decizii secrete luate de fosta guvernare comunistă.

Asistenţă nerambursabilă de 262 de milioane de dolari din partea SUA

R. Moldova va primi un grant din partea SUA în valoare de 262 de milioane de dolari, prin intermediul Programului Compact, fondurile fiind utilizate pentru reabilitarea infrastructurii, dezvoltarea agriculturii şi achiziţionarea de sisteme de irigare. Premierul moldovean, Vlad Filat, a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, că trebuie luate toate măsurile ca acordul final să fie semnat pînă la sfîrşitul anului. Potrivit premierului, implementarea acordului va începe după semnarea acestuia. Programul Provocările Mileniului a fost lansat în 2004, de Congresul SUA, la iniţiativa preşedintelui Bush şi prevede acordarea de ajutor financiar sub formă de investiţii nerambursabile statelor cu venituri reduse pe cap de locuitor, în vederea dezvoltării economice.

R. Moldova ar putea primi, în perioada următoare, un ajutor financiar de circa 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene (CE), pentru susţinerea bugetului, a anunţat, miercuri, un reprezentant al Delegaţiei CE la Chişinău. Directorul Secţiei Politice şi Economice a Delegaţiei CE, Wolfgang Behrendt, a declarat, de asemenea, că necesităţile vor fi evaluate săptămîna viitoare, în cadrul unei misiuni a FMI care se va afla la Chişinău. Behrendt a adăugat că, pînă la sfîrşitul anului, ar putea fi demarate negocieri pentru un nou cadru, mai avansat, de colaborare cu R. Moldova. Acest cadru ar putea lua forma unui acord de asociere la UE, dar fără specificarea unei perspective clare de aderare. Într-un termen restrîns, ar putea să fie demarată şi negocierea unui acord de liberaizare a comerţului între R. Moldova şi UE.

Vlad Filat cere eliminarea restricţiilor de circulaţie de pe strada unde locuieşte Vladimir Voronin

Premierul R. Moldova i-a cerut ministrului de Interne, Victor Catan, să elimine restricţiile de circulaţie de pe strada din Chişinău unde se află reşedinţa fostului preşedinte Vladimir Voronin. De peste şapte ani, circulaţia este interzisă pe strada Lazo din centrul Chişinăului, în intervalul orar 18.00 - 07.00. În pofida amplasării unui indicator în acest sens, două maşini ale poliţiei stau în fiecare seară pentru a împiedica accesul în apropierea reşedinţei lui Vladimir Voronin. Această măsură a fost introdusă după ce, în urmă cu cîţiva ani, în preajma apartamentului unde locuia Voronin s-au tras focuri de armă. Ulterior, s-a constatat că cel care a tras era un fost militar, vecin al fostului preşedinte, care se întorcea de la o petrecere.



12