231 de ani de la înfiinţarea Flotei Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

231 de ani de la înfiinţarea Flotei Mării Negre

Externe 14 Mai 2014 / 00:00 565 accesări

Forţele ruse de la Sevastopol au marcat ieri, printr-o serie de ceremonii, 231 de ani de la înfiinţarea Flotei ruse la Marea Neagră. După o slujbă la Catedrala „Sf. Vladimir“ din Sevastopol, au fost depuse jerbe de flori la monumentul dedicat împărătesei Ecaterina cea Mare şi a avut loc o ceremonie la Institutul Superior Naval „Nahimov“. Principalele sarcini ale flotei sunt protejarea economiei regiunii, suprimarea activităţilor ilegale, asigurarea siguranţei navigaţiei şi implementarea acţiunilor politicii externe în zone importante din punct de vedere economic ale oceanelor.

Anul trecut, navele Flotei Mării Negre au efectuat croaziere şi au vizitat 37 de porturi din 13 ţări. Aeronavele şi elicopterele din cadrul forţelor navale aeriene ale flotei au efectuat peste 300 de zboruri de antrenament şi exerciţii de bombardament şi lansare de rachete. Rusia plănuieşte să aloce peste 86 de milioane de ruble, circa 2,4 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea acestei flote, până în 2020. Flota rusă de la Marea Neagră va primi 30 de nave militare, submarine şi ambarcaţiuni auxiliare în următorii şase ani. Potrivit Ministerului rus al Apărării, printre navele care vor fi aduse în Marea Neagră figurează şase fregate din clasa Grigorovici şi şase submarine cu propulsie hibridă (diesel-electric) din clasa Varşavianka.

MANEVRE NAVALE Criza din Ucraina a determinat NATO să lanseze un exerciţiu naval la Marea Baltică, fără participarea Rusiei, în urma suspendării oricărei cooperări civile şi militare cu această ţară. La manevre participă 18 state membre şi nemembre ale Alianţei Nord-Atlantice. Exerciţiul de salvare submarină „Dynamic Monarch” este organizat o dată la trei ani, implicând mobilizarea unor nave militare, submarine, avioane şi elicoptere, şi se va desfăşura până la 23 mai, din portul Gdynia, în nordul Poloniei. Acest tip de exerciţiu vizează testarea şi consolidarea procedurilor internaţionale de salvare a unor submarine aflate în pericol, precizează NATO, subliniind că peste 40 de forţe navale din lume exploatează submarine.



12