În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad - prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției - statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică. Născută la inițiativa comunității online ” La Blouse Roumaine ”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a șaptea ediție și mobilizează din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume.
Iată ce scria La Blouse Roumaine, pe Facebook, în 2013, înainte ca acest frumos și generos proiect să devină o realitate atât de îndrăgită: "Ia, bluza românească, poate deveni un brand de țară recunoscut de toată planeta dacă vom reuși să promovăm împreună tradiția noastră moștenită din timpuri imemoriale.
Așa că ne-am gândit ca pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, să inaugurăm Ziua Universală a Iei. Am oscilat între 24 iunie și 15 august, ziua de Sfânta Maria, însă prietena noastră Diana Năstase a descoperit o tradiție veche din Maramureș, care ne-a convins ca Sânzienele au purtat ii.
Ce trebuie să facem este foarte simplu. În această zi, fiecare ne vom îmbrăca într-o ie, ne vom fotografia și vom posta imaginea ca poză de profil pe Facebook sau în orice altă rețea socială. Nu contează dacă ia pe care o purtăm este moștenită de la bunici și străbunici sau este adaptată modern de un designer. Important este să fie albă. Nu contează dacă vă aflați în România, dacă sunteți românce în străinătate sau doar fane ale feminității românești. Important e să o purtați cu drag.
Astfel vom îmbrâca pentru o zi toată planeta în ie și, pentru a-i vedea efectul și răspândirea pe mapamond, ne-am gândit să realizăm o aplicație web și mobilă, unde vor fi colectate toate aceste fotografii cu fete și femei în ii.