25 de ţări participă la căutarea avionului dispărut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

25 de ţări participă la căutarea avionului dispărut

Externe 17 Martie 2014 / 00:00 496 accesări

Malaezia a anunţat ieri că 25 de ţări sunt implicate, de-acum, în căutarea într-o zonă vastă, extinsă pe uscat şi pe mare, a avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut de pe ecranele radarelor în urmă cu opt zile. Cooperarea cu aceste ţări, între care se află SUA, China şi Franţa, include date obţinute prin satelit şi militare, potenţial sensibile. Poliţia malaeziană a cerut poliţiilor şi serviciilor de informaţii din ţările din care se aflau cetăţeni la bordul avionului să procedeze la verificări ale antecedentelor pasagerilor.

După suspendarea operaţiunilor în Marea Chinei de Sud, sâmbătă, avioane şi nave se concentrau asupra a două coridoare, şi anume unul la nord, începând din Kazahstan şi până în nordul Thailandei, iar celălalt la sud, din Indonezia şi până în sudul Oceanului Indian. Culoarul din sud este considerat mai susceptibil de către unii analişti, care subliniază că cel din nord traversează spaţiul aerian al mai multor ţări, ale căror radare militare ar fi detectat în mod sigur un avion. Malaezia a solicitat totodată Indiei să-şi suspende căutările în Golful Bengal şi în apropiere de insulele Andaman şi Nicobar, care fac parte din culoarul nordic.

PILOT FANATIC POLITIC Poliţia malaeziană a percheziţionat domiciliile celor doi piloţi ai zborului MH370 şi examinează simulatorul de zbor pe care comandantul de bord îl avea acasă, au anunţat autorităţile, ieri. Rude sau colegi ai celor doi piloţi au vorbit, în presă, despre profesionalismul şi caracterul echilibrat ale comandantului Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani, şi copilotului Fariq Abdul Hamid, în vârstă de 27 de ani. Totuşi, pilotul avionului malaezian era un susţinător înfocat al liderului principalului partid de opoziţie din această ţară. Autorităţile se tem acum ca acesta să nu fi deturnat avionul ca formă de protest politic. Ipoteza a apărut după ce anchetatorii au găsit mai multe dovezi în locuinţa comandantului. Pe baza noilor dovezi, anchetatorii au reuşit să refacă programul pe care l-a avut pilotul în ziua în care avea programată cursa spre Beijing. Comandantul aeronavei a plecat de acasă spre un tribunal aflat într-o localitate de lângă Kuala Lumpur, pentru a asista la un controversat proces în care era implicat idolul său în politică şi lider al opoziţiei din Malaezia, Anwar Ibrahim. Pilotul a părăsit sala de judecată în jurul prânzului, după ce a asistat la condamnarea la închisoare a politicianului. Martorii spun că decizia magistraţilor l-a supărat peste măsură, lucru care îi face pe anchetatori să ia în calcul şi ipoteza ca avionul să fi fost deturnat de pilot ca formă de protest. Autorităţile malaeziene au anunţat sâmbătă că dezactivarea sistemelor de comunicaţie şi schimbarea traiectoriei Boeingului 777 către Oceanul Indian corespund unei acţiuni deliberate a cuiva din avion, acesta continuând să zboare timp de aproape şapte ore. Anchetatorii analizează personalităţile şi profilurile celor 227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului.

Boeingul Malaysia Airlines ar putea să fi fost deturnat şi ascuns pentru a fi utilizat mai târziu ca... rachetă de croazieră, a declarat, ieri, Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Taguri articol


12