250 de fizicieni discută despre „Particula lui Dumnezeu“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
37 de ţări la Săptămâna "Atlas", la Sibiu

250 de fizicieni discută despre „Particula lui Dumnezeu“

Justiție 19 Iunie 2014 / 00:00 959 accesări

Peste 250 de fizicieni din 37 de ţări participă, la Sibiu, la Săptămâna "Atlas", unde analizează efectele descoperirii Bosonului Higgs - „Particula lui Dumnezeu“ şi stabilesc direcţiile în care va merge cercetarea după repornirea acceleratorului LHC de la Geneva. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Primăriei Sibiu, Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) Geneva şi Clusterul Atlas România organizează până vineri, la Sibiu, Săptămâna "Atlas", "una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul fizicii particulelor elementare şi al energiilor mari".

Săptămâna "Atlas", organizată pentru prima oară în România, este dedicată analizei situaţiei actuale a rezultatelor obţinute, precum şi programelor de cercetare care se vor desfăşura odată cu reluarea funcţionării acceleratorului LHC de la Geneva, la începutul anului 2015. "La CERN, pe uriaşul accelerator, cel mai mare din istoria omenirii, sunt montate patru mari experimente. Cel mai mare dintre acestea se numeşte Atlas, la care România are o echipă foarte puternică. Anual, are loc o conferinţă în care se trec în revistă rezultatele, se fac proiectele pentru viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dat fiind că, în momentul de faţă, LHC-ul este oprit pentru întreţinere, săptămâna aceasta se stabilesc direcţiile pe care se va merge anul viitor, când se va reporni totul. Anul acesta, România a câştigat organizarea conferinţei, la care participă 250 de cercetători din 37 de ţări din toată lumea", a declarat, ieri, Andrei Dorobanţu, responsabilul pentru comunicare al echipei Atlas România. Clusterul Atlas România este format din specialişti de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" din Bucureşti, Institutul de Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea "Transilvania" din Braşov, care participă activ în experimentele de la CERN. La rândul său, directorul Institutului de Fizică Nucleară "Horia Hulubei" din Bucureşti, Călin Alexa, a trecut în revistă principalele realizări ale Clusterului Atlas şi a precizat direcţiile pe care se va merge în anii viitori. "Realizarea principală este faptul că, anul trecut, Premiul Nobel a fost acordat în urma cercetărilor care au dus la descoperirea Bosonului Higgs. A fost o idee teoretică, în 1964, care propunea un mecanism prin care toate corpurile iau masă. Şi, datorită acestei particule descoperite de echipa Atlas, ştim de ce noi, corpurile, avem masă. Există, de-a lungul istoriei fizicii, propuneri teoretice care aşteaptă mai mult sau mai puţin confirmarea. Echipa de la CERN încearcă să verifice aceste ipoteze. Spre exemplu, se cercetează existenţa unor dimensiuni suplimentare, existenţa unor particule supersimetrice, se studiază gravitaţia la dimensiuni foarte mici, în drum spre gravitaţie cuantică. Eventual, se caută şi confirmări experimentale ale existenţei materiei întunecate. Există foarte multe teorii la care se lucrează", a declarat Călin Alexa.

Săptămâna "Atlas" se va încheia, vineri, cu prezentarea, în premieră în România, a filmului "Particle Fever", al regizorului american Mark Levinson, care a urmărit, timp ce cinci ani, cercetătorii în "vânătoarea" „Particulei lui Dumnezeu“, "cea mai mare aventură a fizicii de până acum".

Taguri articol


12