25.000 de tone de combustibil încărcate fictiv la bordul unei nave

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plan dejucat. Evaziune de peste 76.000.000 lei

25.000 de tone de combustibil încărcate fictiv la bordul unei nave

Eveniment 03 August 2012 / 00:00 1766 accesări

Lucrătorii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime (SPTM) îl cercetează, în lipsă, pe administratorul SC Oil Prod SRL Constanţa, Alexandru Verşinin, de 39 ani, din Republica Moldova, pentru evaziune fiscală. De asemenea, poliţiştii au început urmărirea penală împotriva SC Oil Prod pentru aceeaşi infracţiune. Oamenii legii spun că, săptămâna trecută, bărbatul a încercat să inducă în eroare autoritatea vamală prin prezentarea unui permis fals de încărcare a 25.000 de tone de combustibil tip M la bordul navei NS Parade, pavilion Liberia, aflată în dana 76 a SC Oil Terminal-depozitul nr.3 Port Constanţa. Mai mult, el este acuzat că a evidenţiat în contabilitatea firmei derularea acestei tranzacţii fictive.

PLÂNGEREA Totul a ieşit la iveală pe 30 iunie, când un agent de navă a mers la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa pentru a depune documentele întocmite în numele unei firme constănţene privind încărcarea cu păcură a 12 tancuri de pe nava NS Parade. Nu mică i-a fost mirarea în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că există deja depus un set de acte întocmite de el în numele SC Oil Prod Constanţa privind încărcarea cu 25.000 de tone de combustibil de tip M a aceleiaşi nave. „Agentul de navă şi-a dat seama că ceva este în neregulă şi a venit la sediul SPTM pentru a semnala situaţia. El ne-a declarat că nava a fost încărcată cu păcură vinerea trecută şi s-a ocupat personal de acest lucru, iar din documentele întocmite de Oil Prod reieşea că la bordul aceleiaşi nave ar fi fost încărcate, sâmbăta trecută, 25.000 de tone de combustibil tip M. Lucru imposibil întrucât toate tancurile navei erau deja pline cu păcură”, a declarat scms. Stelian Ciciu, din cadrul SPTM.

PERCHEZIŢII Anchetatorii spun că, dacă planul i-ar fi reuşit, administratorul SC Oil Prod ar fi vândut cele 25.000 de tone de combustibil pe piaţa neagră, obţinând astfel un venit uriaş. Pe 1 august, poliţiştii SPTM, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa, au efectuat trei percheziţii: una la sediul societăţii Oil Prod pe strada Ştefan Mihăileanu, alta la punctul de lucru al firmei de pe strada Justiţiei, unde Oil Prod închiriase un depozit de la SC Oil Terminal, şi ultima la un punct de lucru din Bucureşti. În urma descinderilor au fost ridicate documente de evidenţă contabilă aferente perioadei 2006-2012, precum şi mai multe unităţi de calculator. Tot cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii au identificat, la punctul de lucru de pe strada Justiţiei, 11 rezervoare de combustibil încărcate cu 18.948 de metri cubi de combustibil tip M, motorină şi păcură, valoarea totală fiind estimată la 75.792.000 lei. Oamenii legii au pus sechestru pe aceste rezervoare şi au lăsat combustibilul în custodia SC Oil Terminal până la terminarea anchetei. De asemenea, anchetatorii au luat probe din tancurile NS Parade pentru a stabili natura combustibilului încărcat. Pentru stabilirea exactă a cuantumului prejudiciului creat bugetului general consolidat al statului, poliţiştii urmează să ceară Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa efectuarea unei expertize financiar-contabile.



12