La trei săptămâni după ce navele Gărzii de Coastă au interceptat un iaht, în apropierea staţiunii Cap Aurora, care avea la bord 33 de migranţi sirieni, poliţiştii de frontieră au reuşit, la sfârşitul săptămânii trecute, să descopere un nou transport ilegal de cetăţeni sirieni. Reprezentanţii Gărzii de Coastă spun că echipele de intervenţie au intrat în alertă vineri noaptea, la ora 22.40, după ce poliţiştii de frontieră din cadrul SCOMAR au observat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 15 mile marine travers de staţiunea Costineşti. Nava a fost supravegheată în permanenţă, iar, la ora 0.55, de pe ambarcaţiunea suspectă s-a desprins o şalupă rapidă, care a înaintat în mare viteză spre malul românesc din staţiunea Costineşti. Pentru a-i prinde pe suspecţi, au fost trimise să intervină două ambarcaţiuni rapide şi mai multe patrule terestre. La ora 3.25, ambarcaţiunile Gărzii de Coastă au interceptat, la patru mile marine travers de staţiunea Costineşti, cele două ţinte suspecte, iahtul şi şalupa rapidă, în care se aflau doi cetăţeni turci. Ambarcaţiunile au fost escortate la sediul Grupului de Nave Mangalia, pentru efectuarea unui control amănunţit.
LĂSAŢI PE PLAJĂ În urma extinderii cercetărilor, echipele terestre din cadrul Grupurilor de Nave din Constanţa şi Mangalia, trimise să intercepteze şalupa rapidă, au descoperit pe plaja din staţiunea Costineşti 26 de sirieni care le-au declarat oamenilor legii că au fost aduşi în România cu un iaht. În timpul audierilor efectuate la sediul Gărzii de Coastă, cetăţenii sirieni au susţinut că urmau să îi plătească pe cei care i-au ajutat să ajungă în România abia în momentul în care ajungeau în siguranţă în Germania. Totodată, sirienii au depus cereri pentru acordarea statutului de refugiat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 4.00, cei 26 de migranţi sirieni au fost preluaţi de ofiţerii Serviciului Imigrări Constanţa şi transportaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, din Galaţi, pentru finalizarea formalităţilor. Cele două călăuze turce au fost arestate preventiv, ieri, pentru o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi racolare, îndrumare şi călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat.
PRIMUL CAZ În noaptea de 5 spre 6 iulie, dispozitivele de supraveghere ale SCOMAR au descoperit o navă suspectă în Marea Neagră, la aproximativ şapte mile marine travers de staţiunea Cap Aurora. Câteva zeci de minute mai târziu, o navă a Grupului de Nave (GN) Mangalia a interceptat ţinta, care s-a dovedit a fi un velier de 20 metri lungime, fără pavilion arborat, la bordul căruia se aflau mai multe persoane care nu vorbeau limba română, respectiv 33 de sirieni şi doi cetăţeni turci. „Au plecat de undeva de pe coasta Turciei. Încă nu se ştie exact locul. Au încercat să acosteze între 2 Mai şi Vama Veche. La audieri au spus că vroiau să ajungă într-o ţară din Spaţiul Schengen“, declara şeful GN Mangalia, cms. şef Adi Tobă.