26 de persoane, condamnate într-un dosar privind obținerea de bani în baza unor certificate false de handicap

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

26 de persoane, condamnate într-un dosar privind obținerea de bani în baza unor certificate false de handicap

Justiție 02 Noiembrie 2016 / 23:15 994 accesări

Un număr de 26 de persoane au fost condamnate de Tribunalul Prahova la închisoare cu suspendare într-un dosar privind obținerea de bani în baza unor certificate false de handicap, inculpații fiind obligați să plătească Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova suma de aproape un milion de lei.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Tribunalului Prahova au condamnat, marți, 26 de persoane acuzate de fals material în înscrisuri oficiale, cumpărare de influență, înșelăciune și uz de fals, inculpații beneficiind de sume de bani în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap eliberate pe baza unor acte medicale care atestau în fals că aceștia sufereau de diverse afecțiuni.

Conform deciziei, o persoană a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, restul primind câte doi ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de DGASPC Prahova, în subordinea căreia funcționează Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova,obligându-i pe inculpați la plata către această instituție a sumelor de bani reprezentând indemnizații de handicap/însoțitor obținute pe nedrept în valoare totală de aproximativ 970.000 lei.

Totodată, magistrații au dispus desființarea înscrisurilor falsificate, respectiv a actelor medicale ce au stat la baza eliberării certificatelor de încadrare în grad de handicap, și au menținut măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Tribunalul Prahova s-a pronunțat, la data de 28 octombrie, într-un dosar privind fapte similare, 18 persoane fiind condamnate la închisoare cu suspendare și plata sumei de aproximativ 405.000 lei către DGASPC Prahova.

La data de 8 aprilie, 35 de persoane au fost condamnate de aceeași instanță la închisoare cu suspendare pentru fapte similare, Tribunalul Prahova obligându-i pe inculpați să plătească despăgubiri civile în valoare totală de peste un milion de lei.

Fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost trimisă în judecată alături de alte 12 persoane, în luna septembrie a anului 2013, într-un dosar privind eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap.

Dosarul s-a aflat inițial la Tribunalul Prahova, însă a fost strămutat la Tribunalul Buzău în decembrie 2013 la cererea inculpatei, care a invocat mediatizarea excesivă a cazului.

În acest dosar, Oniga este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată. Ulterior, Viorica Oniga a mai fost trimisă în judecată în mai 2014, alături de alte 11 persoane, ea fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, toate în formă continuată. Cele două cauze au fost ulterior reunite.



12