26 septembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

26 septembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

Social 26 Septembrie 2018 / 08:14 643 accesări

Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este marcată anual la 26 septembrie de către statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) .

"Eliminarea totală a armelor nucleare rămâne cea mai mare prioritate a Naţiunilor Unite, pentru realizarea dezarmării", subliniază în mesajul său secretarul general al ONU, António Guterres.

Realizarea dezarmării nucleare la nivel mondial, unul dintre cele mai vechi obiective ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, a fost subiectul primei Rezoluţii a Adunării Generale în 1946 şi a figurat pe ordinea de zi a Adunării Generale, împreună cu dezarmarea generală şi completă, în 1959. Din 1975, a fost o temă proeminentă a statelor părţi la Tratatul de neproliferare nucleară. În 1978, prima sesiune specială a Adunării Generale privind dezarmarea a reafirmat că măsurile eficiente pentru realizarea dezarmării nucleare au cea mai mare prioritate şi au fost susţinute de fiecare secretar general al Naţiunilor Unite.

Cu toate acestea, astăzi, aproximativ 14.500 de arme nucleare se află pe planetă, iar ţările care deţin astfel de arme au planuri bine finanţate şi pe termen lung pentru modernizarea arsenalelor lor nucleare. Mai mult de jumătate din populaţia lumii mai trăieşte în ţări care au fie astfel de arme, fie sunt membre ale alianţelor nucleare.

Tratatul de interzicere a armelor nucleare, adoptat la 7 iulie 2017, marchează un pas important şi aduce o contribuţie importantă la atingerea acestui obiectiv comun, cel al realizării unei lumi fără arme nucleare.

(agerpres.ro)



12