290.000 de chinezi au admirat „Comorile României“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

290.000 de chinezi au admirat „Comorile României“

Cultură 23 August 2016 / 15:13 530 accesări

Expoziția-eveniment „Comorile României”, la realizarea căreia au trudit Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu peste 30 de muzee din țară, printre care și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), și-a încheiat periplul cultural în țara soldaților din teracotă. Ea a fost itinerată în două mari muzee din China, fiind admirată, între 28 ianuarie și 5 august, de 290.000 de vizitatori. La Muzeul Național al Chinei din Beijing, expoziția a fost deschisă în perioada 28 ianuarie - 8 mai, fiind văzută de 110.000 de persoane, iar la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu, 180.000 de vizitatori au admirat-o între 5 iunie și 5 august.

MINAC a fost reprezentat în China printr-o coroniță din frunze de aur, descoperită în mormântul unei femei tomitane din secolul al II-lea, două monede din timpul basileului traco-get Moskon, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr, precum și prin busturile zeițelor Isis şi Hecate, statuile lui Venus şi Apollo, un cadran solar, un şirag de astragale şi un vas antropomorf din perioada neolitică, aparținând culturii Gumelniţa. Chinezii și-ar fi dorit ca în expoziție să se afle și faimosul Șarpe Glykon, descoperit pe 1 aprilie 1962, la Constanța, alături de alte 23 de sculpturi cu o valoare excepțională, printre care și busturile zeițelor Isis și Hecate, însă șarpele fantastic a rămas acasă.

Itinerarea expoziției „Comorile României” în Republica Populară Chineză a constituit un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre guvernele celor două țări pe anii 2013-2016. Cele 445 de piese excepționale de patrimoniu, multe dintre ele unice în lume, sunt așteptate în țară la sfârșitul lunii august.

Citește și:

Comorile României strălucesc în China

Comorile arheologice ale Constanței, expuse în China

Bustul zeiței Isis de la Constanța, în Muzeul Național al Chinei

Comorile arheologice de la Constanța ajung în China

Comorile MINAC vor lua drumul Chinei

Ziua Păcălelii, când șarpele fantastic se reîntoarse printre tomitani



12