3% din suprafața Pământului, acoperită de așezări urbane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială a Orașelor

3% din suprafața Pământului, acoperită de așezări urbane

Social 31 Octombrie 2017 / 09:29 1281 accesări

În fiecare an, la 31 octombrie, se sărbătorește, în întreaga lume Ziua mondială a orașelor. Scopul acestei zile este de a promova interesul comunității internaționale în procesul urbanizării și de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunități și în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume, potrivit www.un.org. În acest an, tema Zilei mondiale a orașelor este "Guvernanță inovativă, orașe deschise", Organizația Națiunilor Unite, prin alegerea acestei teme, dorind să sublinieze importantul rol al transformării ruralului în urban, acest proces fiind privit ca o sursă a dezvoltării globale și a incluziunii sociale.

Urbanizarea, în mod ideal, ar trebui să ofere egalitate socială, acces la servicii și noi oportunități de angajare și mobilizare, toate acestea reflectând diversitatea orașelor și țărilor. Cu toate acestea, însă, aceasta nu reprezintă forma reală a dezvoltării urbane. Rata inegalității și excluderii sociale este deseori mai mare decât media națională, în detrimentul dezvoltării durabile.

Jumătate din populația lumii — 3,5 miliarde de oameni — trăiește, astăzi, în orașe. Potrivit estimărilor ONU, până în 2030, aproape 60% din populația lumii va locui în zonele urbane. Totodată, în deceniile următoare, 95% din expansiunea urbană va avea loc în țările în curs de dezvoltare. Pe de altă parte, 828 milioane de persoane trăiesc astăzi în mahalale, iar numărul acestora continuă să crească. Orașele lumii ocupă doar 3% din suprafața Pământului, pe când consumul de energie este de 60-80%, iar emisiile de carbon ajung la 75%. Urbanizarea rapidă exercită presiuni asupra aprovizionării cu apă dulce, asupra canalizării, asupra mediului de viață și asupra sănătății publice. Însă, densitatea mare a orașelor poate aduce câștiguri de eficiență și inovare tehnologică, reducând în același timp consumul de resurse și de energie, potrivit www.un.org.



12