Citim astăzi pretutindeni atât de multe lucruri despre vin, încât ne întrebăm dacă a mai rămas ceva de spus despre acest adevărat aur lichid. Noi crame, noi soiuri, vechi tradiții și obiceiuri, toate repovestite, reîmpachetate și livrate întotdeauna cu veselie și voie bună. Sunt însă câteva lucruri care fac diferența între o alegere educată și una întâmplătoare a vinului pe care îl vei pune pe masă în această seară.
- Temperatura în timpul fermentației, unul din elementele cheie pentru obținerea vinului de calitate. Ce înseamnă și cât de importantă este această temperatură pentru o alegere potrivită a vinului?
În tehnica de obținere a vinului, fermentația reprezintă veriga cea mai puternică, deoarece în această etapă ia naștere, cu adevărat, vinul. Felul în care controlăm fermentația determină, în mod clar, nivelul calitativ al vinului. Pentru ca procesul de fermentație să se declanșeze și să se desfășoare în parametri optimi, foarte importante sunt condițiile din interiorul cramei, controlul temperaturii fiind elementul decisiv.
Cei de la Crama Histria par să fi găsit soluția optimă prin felul în care au creat, după tehnologia vinurilor albe, printr-o fermentație controlată la temperaturi scăzute, primul brand premium al Cramei Histria, Ammos.
Vinul Ammos, în cele două variante comercializate de Crama Histria, Ammos Rosé 2016 si Ammos Alb 2016, a fost creat din soiuri de struguri nobili, culeși manual în lădițe și selectați foarte atent în podgoria Cramei Histria ce se întinde pe o suprafață de 150 de hectare, in apropierea Cetatii Histria, la malul Marii Negre. Nu întâmplător, vinul poartă numele Ammos, care, în limba greacă, înseamnă „nisip”, amintind astfel și de importanța terroir-ului, a nisipului în mod special, această plantație fiind podgoria cea mai apropiată de mare din România.
Fermentația controlată la temperaturi scăzute dă vinului o complexitate aparte, făcând din vinul Ammos o alegere inspirată și sigură pentru zilele fierbinți din această vară.
- Aroma, un alt reper în alegerea vinului
Toate discuțiile despre vin încep și sfârșesc cu detalii amănunțite despre aromă. Ce este, de fapt, aroma? Este, pur și simplu, mirosul vinului, primul simț care ne este ațâțat atunci când degustăm un vin. Și, ca orice român care se respectă, să începem cu... mirosuri neplăcute. Cum te poate păcăli propriul nas? Ce este un miros nelalocul lui?
Cel mai adesea simți mirosul de mucegai. Acesta provine de la dop și se răsfrânge în mod nefericit asupra vinului. Mirosul de fructe ușor stricate vine de la un vin oxidat. Mirosul acru este caracteristic vinului oțetit.
Cu toate acestea, vom recunoaște întotdeauna intuitiv un vin foarte bun, deoarece vinurile premium combină, într-o formulă inedită, arome și senzații îmbietoare, contrastante și provocatoare, care să persiste mult timp după prima înghițitură. Este ceea ce și-au propus și dobrogenii de la Crama Histria atunci când au scos pe piață primul lor vin premium, Ammos.
Ammos îmbină astfel notele fructate cu cele florale, Ammos Rosé 2016 cu nas de fructe roșii, mure, cireșe și o nuanță vegetală, cu un final apoteotic tonic de iarbă şi cafea ce aduce o notă de rafinament. Ammos Alb 2016, pe de altă parte, are o aromă particulară ce amintește de florile de câmp.
- Cum „mâncăm” vinul?
Se spune că sunt vinuri pe care le bem și vinuri pe care le mâncăm. Într-adevăr, vinul are calități variabile. Unele vinuri merg bine cu mâncarea, altele se lasă degustate pe îndelete, doar în liniștea paharului și a conversației sprințare. Vestea bună este că sunt și vinuri foarte bune, din categoria vinurilor premium, pe care le poți asocia atât felurilor principale, cât și deserturilor, dar, mai ales, le poți savura pe deplin pentru plăcerea și încântarea pe care ți le aduc, fără niciun companion.
Este și vestea bună pe care ne-o aduce în acest sezon crama Histria cu vinul Ammos. În varianta sa rosé, Ammos acoperă o paletă largă culinară, de la fructe de mare, pește, preparate mediteraneene ușoare, la carne de porc, pui sau curcan, până la deserturi cu salate de fructe proaspete ca mango, pepene galben, caise sau piersici neînsiropate. Ammos Alb se însoțește armonios și delicat cu pește marin sau de apă dulce, fructe de mare, dar și carne de pui, curcan sau brânzeturi, gustări din șuncă, ficat de gâscă, diverse antreuri și salate.
Nimic mai simplu decât atât: în trei pași, poți face astfel o alegere potrivită a unui vin de calitate.