3 lucruri pe care nu le știai despre colectare selectivă și reciclare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

3 lucruri pe care nu le știai despre colectare selectivă și reciclare

Educație 27 Octombrie 2020 / 08:10 1108 accesări

Tot mai des auzim vorbindu-se despre reciclare. Chiar dacă în anii trecuți aveam de-a face, în medie, cu o singură campanie realizată de organizațiile nonguvernamentale, în ultima perioadă această problemă a început să fie adresată de din ce în ce mai multe institute și instituții din întreaga lume. Nici nu e de mirare, întrucât pentru a prelucra materia brută, se risipesc numeroase resurse naturale și energie, în același timp. Dar asta nu este tot, întrucât atât reciclarea, cât și colectarea selectivă sunt două procese complementare, care asigură un mediu înconjurător sănătos, prietenos și o oază de relaxare pe termen lung. Rămâi alături de noi și descoperă în rândurile următoare 3 lucruri extrem de interesante pe care nu le cunoșteai despre ele.

1. Anual mor 100 de milioane de animale sălbatice datorită deșeurilor existente în natură

Grădina zoologică se numără printre obiectivele turistice de top în rândul preferințelor copiilor de orice vârstă. Nici nu e de mirare, întrucât multe dintre exemplarele prezentate nu sunt pe cale de dispariție, însă se întâlnesc într-un număr din ce în ce mai mic în sălbăticie. Acesta este rezultatul ingurgitării numeroaselor deșeuri din plastic, cu care acestea intră în contact și care, ulterior, ajung în stomacul lor.

Acesta este și cazul peștilor din mări și oceane. Potrivit unor studii derulate de cercetători, până în 2050 vor fi mai multe deșeuri în oceane decât pești, un aspect foarte alarmant pentru omenire.

2. Sticla și aluminiul au cea mai mare durabilitate

Unul dintre marile avantaje ale sticlei și ale aluminiului, în calitate de materiale de bază, este că acestea nu se descompun aproape niciodată - sau, dacă o fac, au nevoie de sute de ani pentru a putea dispărea de pe fața Pământului. Numim avantaj faptul că durabilitatea lor le transformă în materiale care pot fi reciclate la infinit, fără ca rezistența să le fie afectată în nici măcar un fel.

Dezavantajul lor este că lăsate nereciclate, acestea sunt aruncate ori în diverse locuri în natură unde ajung să intre în contact cu animalele, ori direct la groapa de gunoi. Aici, toate reziduurile sunt arse, iar gazele astfel emanate știrbesc pătura de ozon. La rândul său, aceasta permite razelor UV să intre prin ele și să ajungă mult mai ușor în contact cu pielea oamenilor, lucru care conduce la apariția timpurie a celulelor canceroase, recunoscute drept simptomatologie conexă cancerului de piele.

Pentru a scăpa de deșeurile de acest fel, poți da o tură la un Centru deColectare sticla Bucuresti– unde vei primi și bani pentru ceea ce aduci.

3. Pentru o tonă de hârtie se folosesc 24 arbori maturi și 325.000 de litri de apă

Te-ai gândit vreodată ce presupune realizarea hârtiei pe care scrii sau cea pe care este tipărită cartea ta preferată? Ei bine, află că o tonă de hârtie implică tăierea a 24 de arbori maturi și un consum halucinant de apă, de aproximativ 325.000 litri. Mai mult, întregul proces presupune un consum mare de energie care, pus în comparație cu un proces de reciclare a hârtiei, este net superior. Altfel spus, ai nevoie de mult mai multă energie pentru a obține hârtie din materie primă, față de a obține același rezultat din materiale reciclabile și reciclate.

Toate aceste necunoscute pot să facă mediul înconjurător mai prietenos, făcându-ne mult mai conștienți de rezultatele directe pe care acțiunile noastre le au asupra naturii. Depinde doar de noi cum interpretăm aceste lucruri și ce ajungem să facem cu aceste date și informații, de îndată ce le descoperim.



Ştiri recomandate

12