30 de bănci participă la anularea parţială a datoriei elene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranţe

30 de bănci participă la anularea parţială a datoriei elene

Externe 08 Martie 2012 / 00:00 305 accesări

Până în prezent, 30 de bănci şi fonduri de pensii ce deţin obligaţiuni elene în valoare de 81 de miliarde de euro şi-au anunţat participarea la un schimb de obligaţiuni ce va permite anularea unei părţi a datoriei Greciei, a afirmat, ieri, Institutul Internaţional de Finanţe (IIF). Aceste bănci deţin 39,3% din datoria de 206 miliarde de euro a Greciei către creditorii privaţi. Generali, Unicredit precum şi alte şase bănci importante din Grecia, ce deţin obligaţiuni în valoare de circa 40 de miliarde de euro, se numără printre instituţiile dispuse să anuleze 53,5% din datorie. Au mai fost de acord să participe şi mai multe fonduri de pensii elene. Investitorii trebuie să se înscrie pe lista cu creditori privaţi dispuşi să ia parte la acord până astăzi la 21.00 GMT.

Detaliile planului de ştergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate în 21 februarie, la Bruxelles. Planul permite reducerea datoriei suverane elene în schimbul unei micşorări a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% şi pierderi reale pentru băncile care deţin obligaţiuni de peste 70% din valoarea iniţială. Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, a spus că operaţiunea în sine va avea loc în 12 martie. În caz contrar, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată în 20 martie, când expiră obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro pe care ţara trebuie să le achite.

Germania a participat cu 72,9 miliarde de euro la salvarea Greciei, Portugaliei și Irlandei, potrivit datelor publicate pentru prima dată de Ministerul german al Finanțelor, la cererea comisiei parlamentare pentru buget. Suma este egală cu bugetul apărării, sănătății și transporturilor în 2011. Cea mai mare sumă a mers către Grecia, 60,2 miliarde de euro, în cadrul primului pachet de salvare. Berlinul va participa cu 37,8 miliarde de euro și la cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia, în valoare totală de 130 de miliarde de euro.

MINIREMANIERE Premierul grec, Lucas Papademos, a operat o miniremaniere guvernamentală, marţi seară, numindu-l la ministerul însărcinat cu relansarea economică pe ex-titularul de la Educaţie, Anna Diamantopoulou, al cărei predecesor, Mihalis Chryssohoidis, preia portofoliul vacant al Securităţii. Această miniremaniere în fruntea unui Executiv de coaliţie şi de tranziţie a fost impusă de demisia la 27 februarie a ministrului Protecţiei Cetăţeanului, responsabil al poliţiei, Christos Papoutsis, care candidează la conducerea partidului socialist PASOK. Postul său a fost încredinţat precedentului ministru al Dezvoltării şi Marinei Comerciale, Mihalis Chryssohoidis, ce a făcut parte din guvernele socialiste, la începutul anilor 2000, cât şi din primul cabinet format după ultimele alegeri legislative, din octombrie 2009 până în septembrie 2010.

VIOLENŢE ÎN RHODOS Manifestanţi greci protestând faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului au perturbat, ieri, o paradă militară pe insula Rhodos. Un grup mare de protestatari scandând sloganuri antiguvernamentale a trecut de un cordon al armatei care înconjura o scenă pe care se aflau oficiali guvernamentali, militari şi parlamentari, strânşi pentru o paradă. Evenimentul marca 65 de ani de când arhipelagul Dodecaneselor a devenit parte a Greciei, în 1947. Manifestanţii au aruncat cu sticle de apă şi borcane de iaurt în oficiali, obligându-i pe mulţi să fugă. Nimeni nu a fost rănit. Aceasta nu a fost prima dată când manifestanţi greci au perturbat evenimente oficiale, protestând faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern în schimbul pachetelor internaţionale de salvare.

Taguri articol


12