30 de studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa vor lucra pe navele celui mai mare armator din arhipelagul nipon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

30 de studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa vor lucra pe navele celui mai mare armator din arhipelagul nipon

Justiție 27 Mai 2006 / 00:00 5991 accesări

La începutul anilor '90, cei mai mulţi tineri din România visau la o carieră de marinar. Prin practicarea acestei meseriii, cei care doreau să îmbrace hainele "lupilor de mare" aveau un statut de invidiat. Pe lîngă oportunităţile legate de contactul cu lumea occidentală, marinarii conduceau detaşat în topul românilor cu cele mai mari cîştiguri. Situaţia s-a schimbat radical după ce flota comercială românească, printre cele mai mari din lume pe vremea regimului comunist, a fost pusă încet, dar sigur, pe chituci. Ameninţaţi cu spectrul şomajului, marinarii au luat calea pribegiei, căutînd alte domenii de activitate, în vreme ce absolvenţii facultăţilor de profil au preferat contracte bănoase pe nave străine. După demararea negocierilor de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană, tot mai mulţi armatori străini au început să angajeze, pe bani din ce în ce mai puţini, navigatori din zona de est a continentului.

Printre cele mai vestite instituţii româneşti de învăţămînt superior care pregăteşte tineri mateloţi este şi Universitatea Maritimă Constanţa (UMC) Constanţa. În urma unui program derulat cu societatea "AB Crweing", 30 de studenţi din anii terminali ai prestigioasei univerităţi au semnat ieri, contractele de acordarea a burselor de către compania japoneză "NYK Line", cel mai mare armator din "Ţara Soarelui Răsare", şi ale cincilea ca mărime din lume. În baza protocolului derulat timp de un an, studenţii marinari vor primi burse de 100 de dolari pe lună, urmînd ca la angajarea pe posturi de cadeţi punte şi maşini, la bordul navele nipone, să primească salarii lunare de 450 de dolari. Cei 30 de studenţi au fost incluşi în program după o selecţie riguroasă care a avut la bază rezultatele şcolare, un examen la matematică, engleză şi logică, test pe computer şi interviuri cu reprezentanţii companiei japoneze. "Este pentru prima dată cînd o companie privată acordă burse studenţilor unei facultăţi de stat. Colaborarea a fost posibilă în urma sprijinului acordat de cunoscutul armator nipon, deţinător a peste 900 de nave care operează în toată lumea. Studenţii noştri vor avea posibilitatea de a acumula experienţă într-o companie cu o bogată tradiţie în domeniu", a declarat rectorul UMC Constanţa, prof. univ. dr. Cornel Panait.

Pe parcursul ceremoniei, directorul de management din cadrul "NYK Line", cpt. Masao Nakayama a subliniat prestigiul şcolii româneşti de marinărie şi a anunţat că deşi nu a a fost recrutată nicio reprezentantă a sexului frumos, porţile companie vor fi deschise navigatorilor români. "Ofiţerii români sînt apreciaţi pentru profesionalismul şi experienţa dovedită de-a lungul timpului. Cei 30 de studenţi români au multe calităţi care îi recomandă pentru cariere prestigioase în orice flotă din lume", a declarat Masao Nakayama. Pe de altă parte, studenţii susţin că semnarea contractului cu cunoscutul armator japonez este o oportunitate unică pentru orice marinar din România. "Este cea mai bună soluţie pe care o poate avea un student în anul IV. Prin angajarea pe navele vom intra în contact direct cu marinarii japonezi, cei mai buni profesionişti în domeniu din Asia", a spus Adrain Frătici, student al UMC Constanţa.

Taguri articol


12