30% la referendum, un cvorum care ne aliniază la Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ţinem pasul cu „vecinii“

30% la referendum, un cvorum care ne aliniază la Europa

Politică 29 Iunie 2013 / 00:00 349 accesări

Senatorul social-democrat Mircea Geoană a fost prezent la conferinţa naţională cu titlul „Soluţii alternative la austeritate. Un altfel de model de dezvoltare economică şi socială“, organizată de Institutul pentru Progres Social (IPS). Teme diverse, dezbateri pe subiecte de actualitate, un soi de adunare în care problemele societăţii sunt luate la puricat şi se pândesc soluţiile date de unul şi de altul. Printre subiecte s-a aflat şi cel legat de cvorumul la referendum. Geoană a arătat că „impasul referendumului obligă PSD şi USL, fără abandonarea modificării Constituţiei şi a regionalizării, la revenirea la problemele centrale ale societăţii româneşti - nevoia unui mare Proiect naţional, bazat pe un nou model de dezvoltare, un Pact Naţional pentru Economie şi Locuri de Muncă, declanşarea unui război împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, împotriva corupţiei şi clientelismului şi o ofensivă pentru reclădirea reputaţiei şi influenţei României, de câştigare de noi pieţe de export, de schimbare a tendinţei de emigrare şi scădere demografică“.

CVORUMURI DIFERITE Rămânând în această sferă, vă putem spune că statele europene folosesc trei tipuri de referendum: de prezenţă, de aprobare şi de abrogare, astfel încât România nu este un caz izolat doar pentru că vrea referendum cu 30% prezenţă de vot. „Suntem în acele trei-patru state din lume care au un cvorum referendar de 50% plus 1 din lista electorală permanentă. Statele europene democratice cer un cvorum de prezenţă de 30% şi 25% din lista electorală pentru a vota „pentru““, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Un studiu realizat în timpul evenimentelor petrecute anul trecut de academia.edu, cu privire la reglementarea referendumului în 29 de state europene, arată că doar în Europa sunt mai multe state care au praguri de participare şi de aprobare, deci cu siguranţă în întreaga lume sunt mult mai multe. De exemplu, în Cehia, Letonia, Lituania, Portugalia, Rusia şi Slovacia, pragul de participare este de 50%, iar în Danemarca de 30%. De asemenea, pragul de aprobare, necesar pentru validarea unui referendum, este de 50% plus 1 din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente în Portugalia şi în Polonia, în timp ce în Danemarca este de 40%, iar în Germania şi Ungaria este de 25%. În Belgia şi Grecia nu există niciun fel de prag, dar în aceste ţări votul este obligatoriu, deci cvorumul de prezenţă este asigurat implicit.

MOTIVE DIVERSE Asist. univ. Toma Burean, unul dintre realizatorii studiului, a explicat că „toate statele din UE folosesc referendumurile ca mijloc de exprimare a suveranităţii cetăţenilor. Există însă state care îl folosesc foarte des (Elveţia şi Irlanda) şi state care folosesc foarte puţin această metodă de consultare a populaţiei (Belgia sau Marea Britanie). Referendumurile sunt folosite în general destul de rar, pentru că metoda este oarecum contrară ideii de democraţie reprezentativă“. Scopurile pentru care referendumul este folosit sunt, în general vorbind, diverse pentru fiecare ţară în parte, iar cvorumul pentru acest gen de scrutin este văzut de fiecare stat în mod variat.



12