Aproximativ 300 de romi din Catanzaro, regiunea Calabria, au agresat, luni seară, patru poliţişti, pentru a-i împiedica să aresteze un tînăr acuzat de jaf, relatează cotidianul “Il Messaggero” în pagina sa electronică. Victimele sînt pe cale să îi identifice pe agresori. Cei patru poliţişti opriseră pe stradă un tînăr pe numele căruia fusese emis un ordin de arestare pentru jaf. După identificare, ei urmau să îl aresteze, dar înainte de a-i pune cătuşele au intervenit rudele bărbatului. Acestora li s-au alăturat rînd pe rînd şi alţi romi, care au început să arunce cu diferite obiecte în agenţi. Nimeni nu a fost rănit în incident, dar o maşină a poliţiei a fost avariată. Tînărul a reuşit să fugă, iar poliţiştii au fost nevoiţi să cheme întăriri pentru a putea scăpa. În tabăra unde a avut loc incidentul trăiesc aproximativ 1.000 de romi, majoritatea italieni.
Tot luni seară, peste 1.000 de persoane au manifestat la Roma, pentru a protesta faţă de un raid desfăşurat sîmbătă, de mai multe persoane înarmate cu bare de fier, împotriva unor magazine deţinute de cetăţeni extracomunitari, a anunţat postul de televiziune Sky TG-24. Italieni şi străini au defilat în spatele unui banner care proclamă “solidaritatea cu imigranţii victime ale rasismului”, într-o ambianţă paşnică şi pe ritm de muzică, potrivit imaginilor difuzate de televiziune. Sîmbătă după-amiază, circa 20 de persoane avînd feţele acoperite cu măşti şi înarmate cu bare de fier şi bastoane au atacat două magazine şi un call-center dintr-un cartier periferic, Pigneto, deţinute de cetăţeni din Bangladesh şi India, pe care i-au insultat şi le-au cerut să se întoarcă în ţara lor.
Ministrul Italian de Externe, Franco Frattini, a anunţat, luni seară, că Guvernul a cerut fonduri UE pentru integrarea romilor, la care Roma nu mai apelase anterior. Noul Guvern italian a cerut fonduri UE pentru integrarea romilor, care se ridică la zeci de milioane de euro, spre deosebire de Guvernul precedent, a declarat Frattini, după o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. “Am ajuns la un acord ca Italia să se alinieze normelor europene, ceea ce înseamnă rigoare faţă de ilegalităţi şi integrare şi bunăvoinţă în cazul imigranţilor care respectă legea”, a explicat Frattini, referindu-se la măsurile prevăzute de pachetul italian pentru siguranţă. Ministrul de Externe, fost comisar european pentru Justiţie, a subliniat că noua directivă europeană privind repatrierea imigranţilor ilegali, pe care UE urmează să o aprobe în curînd, prevede expulzarea celor care nu respectă legea. Şeful diplomaţiei italiene a spus şi că UE va adopta o directivă pentru a combate munca la negru, care ar putea fi adoptată în timpul preşedinţiei franceze a Uniunii şi care va fi foarte utilă Italiei. Potrivit mai multor oficiali de la Bruxelles, liderii italieni au dat dovadă de o lipsă totală de pregătire în ceea ce priveşte problema romilor, neluînd măsuri pentru integrarea comunităţile rome, instalate în tabere la periferia marilor oraşe. Deşi taberele de romi există de mulţi ani, problema lor s-a acutizat în ultimele luni, pe fondul campaniei electorale şi al unei serii de fapte diverse puse pe seama imigranţilor, unii dintre ei români.