3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, anual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România

3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, anual

Eveniment 23 Iulie 2012 / 00:00 481 accesări

Cancerul de col uterin devine o afecţiune tot mai des întâlnită în rândul femeilor cu diferite vârste, fapt ce reiese din situaţia prezentată de Ministerul Sănătăţii (MS). Mai exact, potrivit MS, în ţara noastră se înregistrează, anual, 3.000 de cazuri noi şi un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de cancer de col uterin. „În lume, cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecvenţă, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând, în acelaşi timp, locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar”, conform datelor specialiştilor MS. Din totalul de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

POTRIVIT MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII, ÎN EUROPA, LA FIECARE 18 MINUTE, O FEMEIE MOARE DE CANCER DE COL UTERIN.

Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE.

LA CONSTANŢA, CANCERUL DE COL UTERIN, CEA MAI MARE INCIDENŢĂ ÎN 2009 La Constanţa, cancerul de col uterin a avut cea mai mare incidenţă în 2009, de 3,4 (la 10.000 de persoane - n.r.), şi cea mai mică valoare în 2010, de 3,32. „În mediul urban, cea mai mare incidenţă s-a înregistrat în 2010, de 2,88, pentru ca în 2008 să calculăm cea mai mică valoare, de 2,4 cazuri, la 10.000 persoane. Mediul rural se caracterizează prin cea mai mare valoare a incidenţei în 2009, când s-au înregistrat 5,4 cazuri noi la 10.000 persoane”, a explicat, nu de mult, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. El susţine că, în toţi cei patru ani de studiu, valorile incidenţei cancerelor de col uterin au fost duble în mediul rural comparativ cu valorile calculate pentru populaţia ţintă din urban. „Atrag atenţia şi sunt de reţinut valorile crescute ale fatalităţii pentru cancerul de col uterin pentru grupa de vârstă 45 - 54 ani, de 16,6%. Pot fi considerate valori crescute şi cele de 11,2% calculate pentru grupa de vârstă 35 - 44 ani”, a spus dr. Dina.

PREVENIRE Din 1 august demarează programul de screening al cancerului de col uterin iniţiat de Ministerul Sănătăţii, anunţă DSPJ Constanţa. Programul se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani şi se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, cu menţiunea că sunt excluse femeile care au suferit intervenţii de histerectomie totală, care au fost diagnosticate cu orice formă de cancer genital, dar şi femeile care nu au cancer de col uterin. Potrivit directorului dr. Dina, în perioada 18 - 30 iunie 2012 a avut loc înfiinţarea unităţilor regionale, Constanţa fiind inclusă în regiunea S-E - Spitalul Clinic Sf. Pantelimon Bucureşti. În perioada 2 - 15 iulie 2012 a fost declanşată procedura de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi, prin depunere de dosare, după care s-a trecut la validarea acestora. Între 16 şi 18 iulie a avut loc repartiţia sumelor prin casele judeţene de sănătate, pe baza încheierii de contracte cu furnizorii de servicii medicale. Urmează ca, la 1 august, să demareze programul.

MS A PUS LA DISPOZIŢIA PERSOANELOR INTERESATE SĂ AFLE ORICE INFORMAŢIE LEGATĂ DE CANCERUL DE COL UTERIN TEL VERDE 08008-00008

Cel mai eficient mod de identificare şi prevenire pentru această formă de cancer este utilizarea testului Babeş-Papanicolau, spun specialiştii. Reamintim, conform declaraţiilor dr. Dina, că DSPJ Constanţa a iniţiat, în aprilie 2012, un parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi laboratorul Synevo pentru testarea a 309 femei pentru cancer de col uterin, din care deja s-au prezentat 265 pentru efectuarea testului. „Acest parteneriat se înscrie în acţiunile realizate de DSPJ pentru prevenirea cancerului de col uterin”, a declarat directorul executiv al DSPJ Constanţa. Ca metodă de prevenire a cancerului de col uterin a tot fost mediatizată vaccinarea, însă campania din România a fost un eşec total, aşa că mii de doze de vaccin au fost aruncate pe „apa sâmbetei”. Medicii continuă să explice adevărul despre vaccin, eficienţa sa, însă informaţiile nu sunt foarte convingătoare (s-a spus că vaccinul anti HPV - virusul care duce la apariţia cancerului de col uterin - a dus la paralizarea femeilor care au fost vaccinate şi chiar la moartea acestora).

Cancerul este determinat de apariţia şi înmulţirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care şi-au modificat structura şi funcţiile, explică medicii. Cu cât aceste celule sunt mai diferite decât cele normale, cu atât există mai mult posibilitatea de dezvoltare în viitor a cancerului de col uterin. Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, acest lucru durează mai mulţi ani, dar uneori se poate întâmpla şi în decurs de un an. Aceste modificări pot fi detectate prin teste de laborator Babeş-Papanicolau încă din stadii iniţiale, iar testele pot stabili dacă există sau nu posibilitatea de apariţie a cancerului.



12