Nu mai puțin de 30.000 de funcționari publici au făcut grevă marți, 5 iulie, între orele 8.00 și 9.00. Ca și până acum, sindicaliștii din administrația locală acuză că sunt slab plățiți și discriminați față de colegii lor din administrația centrală, din punctul de vedere al grilei de salarizare. Potrivit Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), cei mai mulți angajați au venituri lunare cu o valoare apropiată sau egală cu salariul minim brut pe economie, adică în jur de 1.250 de lei. Mai mult, funcționarii din primării și consilii județene spun că le-a umplut paharul ordonanța guvernamentală privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, despre care ei consideră că adâncește inechitățile dintre angajații administrațiilor locale și cei din administrația centrală. „Personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%”, se arată într-un comunicat al FNSA.
CER MAJORAREA SALARIILOR ȘI NORMĂ DE HRANĂ
Printre altele, angajații din administrația locală cer majorarea salariilor cu 25%, acordarea unei norme de hrană pentru toţi salariaţii și vouchere de vacanță. „Asigurarea unor drepturi salariale decente pentru angajații din primării și consilii județene contribuie la stoparea exodului profesioniștilor din administrația publică locală, la îmbunătățirea actului administrativ și, implicit, la asigurarea unor servicii de calitate către populație”, au declarat reprezentanții FNSA.
URMEAZĂ GREVA GENERALĂ?
La acțiunea de protest de marți au participat în jur de 30.000 de angajați ai primăriilor și consiliilor județene din aproape toată țara. În județul Constanța, doar 1.000 de funcționari publici s-au alăturat acțiunii de protest. Angajații Primăriei Constanța și ai Consiliului Județean Constanța nu au făcut grevă, pentru că la nivelul celor două instituții nu s-au strâns suficiente semnături pentru declanșarea acțiunii de protest.
Guvernul are la dispoziție fix o săptămână pentru a ajunge la un acord cu angajații din administrație. În caz contrar, sindicaliștii amenință că vor declanșa o acțiune de protest de o zi în 12 iulie. Din 19 iulie, sindicaliștii amenință cu greva generală pe termen nelimitat.
Citește și: