31 de scriitori americani îi cer lui Obama să-l graţieze pe Snowden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

31 de scriitori americani îi cer lui Obama să-l graţieze pe Snowden

Externe 25 Noiembrie 2016 / 16:06 907 accesări

O scrisoare deschisă semnată de 31 de scriitori americani a fost adresată președintelui în exercițiu al SUA, Barack Obama, pentru ca acesta să îl grațieze pe fostul angajat NSA Edward Snowden, înainte de a-și încheia mandatul la Casa Albă. Scrisoarea este semnată printre alţii de Joyce Carol Oates, laureată a premiului Pulitzer în 1993, pentru ”Black Water”, Michael Cunningham, Pulitzer 1999 cu ”Orele”, sau Michael Chabon, Pulitzer 2001, pentru ”The Amazing Adventures of Kavalier & Clay”.

Semnatarii scrisorii observă tranşant diferenţa de opinii dintre generaţii. Snowden este văzut ca justiţiar de către membrii noii ordini informaţionale, ca trădător de către CIA, al cărui funcţionar a fost, şi ca un pirat fără limite de către oficialii mondiali. ”Conflictul care există între concepţiile diferite despre adevăr şi ceea ce este just şi legal este celebru în filosofie, dar infam în istorie. Asta descrie foarte bine situaţia dificilă în care s-a aflat Snowden când a fost pus în situaţii adesea ilegale de către Guvernul american. Situaţia lui Snowden, cetăţean al internetului, este însă incertă în realitate: omul care şi-a riscat propria libertate pentru a furniza aceste informaţii publicului este exilat în Rusia şi se confruntă cu perspectiva de a se întoarce la el în ţară şi de a fi trădat în justiţie şi, după toate probabilitățile, încarcerat”, se arată în scrisoare.

Scriitorii cer graţierea lui Snowden, explicându-i preşedintelui în exerciţiu al SUA că ”sistemul trebuie să constate realitatea lui 2016, în care internetul înseamnă libertate. SUA ar trebui să semnifice libertate în continuare, deci să fie un stat care răspunde nevoilor prezentului. Acordând graţierea prezidenţială lui Snowden şi permiţându-i să revină liber în ţara pe care o iubeşte, administraţia dumneavoastră ar transmite un mesaj puternic pentru viitor. America ar rămâne atașată responsabilităților sale democratice. Inovațiile tehnologice vor trebui să se conformeze Constituției și să-și întărească drepturile pe care ea le conferă”.



12