31 octombrie, Halloween: Tradiții și obiceiuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

31 octombrie, Halloween: Tradiții și obiceiuri

Lifestyle 31 Octombrie 2018 / 10:14 1511 accesări

Halloween este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie în spațiile de limbă engleză, dar în toate colțurile lumii există obiceiuri legate de celebrarea strămoșilor cu ritualuri colorate care adună comunitatea în această perioadă, scrie Mediafax.

Halloween (o abreviere pentru "All Hallows' Evening") este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe ţări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar, ocazional, în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă.

În America de Nord și Canada, Halloween își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.

În Irlanda, unde se pare că își are originile sărbătoarea cunoscută drept Halloween, ziua este marcată în zonele rurale cu focuri aprinse ca pe vremea celților. Copiii se îmbracă în costume speciale și își colindă vecinii pentru dulciuri. Printre obiceiurile petrecerilor organizate în Irlanda pentru această sărbătoare se numără jocul "snap-apple" - un măr este atârnat de tocul ușii sau de un copac, iar cei prezenți încearcă să muște din el.

Costumarea și colindatul reprezenta o practică de Halloween în Scoția, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tradiția a pătruns și în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.

Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei din Marea Britanie și Irlanda.

Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără "barmbrack", o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.

În Mexic și Spania, pe 1 și 2 noiembrie este sărbătorită Ziua Morților - Día de los Muertos. Se poartă măști și se construiesc altare, celor decedați fiindu-le oferite ofrande care pot să fie cranii din zahăr sau băutură.

În Haiti, Fed Gede - sau Sărbătoarea strămoșilor - este un festival marcat în cultura vodoo din țară prin petreceri programate în primele zile din noiembrie. Se aprind lumânări și se fac vizite la mormintele rudelor. Se bea rom infuzat cu condimente.

Pe 1 noiembrie, italienii sărbătoresc Ziua Tuturor Sufletelor sau Ziua Tuturor Sfinților (Festa di Tutti i Santi). În Sardinia, cu ocazia zilei dedicate celebrării rudelor decedate se fac felinare din dovleci, iar localnicii le numesc "concas de Mortu" ("capete de mort").

Pe 1 noiembrie este sărbătorită Zaduszki în Polonia. Ziua tuturor sufletelor este marcată prin candele aprinse și cadouri oferite la mormintele rudelor.

În România, sărbătoarea Moşii de toamnă sau Sâmbăta morților este prăznuită în prima sâmbătă din noiembrie. Sunt ținute slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Sunt spuse rugăciuni pentru ca sufletul celui mort să ajungă la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.

Echivalentul românesc al nopții de Halloween este însă considerată noaptea de Sfântul Andrei. Potrivit tradiției populare, este noaptea în care spiritele ies în lume și lupii vorbesc omenește. Sunt superstiții că oamenii se pot apăra de toate acestea cu usturoi și cu vrăji ca să nu se transforme în vârcolaci. Este și noaptea în care se spune că fetele pot face farmece atât pentru inima celui pe care îl iubesc, cât și pentru a vedea scene din viitorul lor.

(sursa: mediafax)



12