În perioada 14 iunie - 15 iulie, Rusia va găzdui turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, primul la care va fi utilizată asistenţa video pentru arbitraj (VAR). Analiza fazelor litigioase va fi efectuată într-un sediu central, situat la Moscova, pentru toate cele 64 de meciuri ale competiţiei.
Pe fiecare stadion vor funcţiona 35 de camere de luat vederi, 33 pentru transmisia TV a partidelor, precum şi două rezervate pentru ofsaid.
Fiecare echipă de analiză va fi compusă dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi, toţi având ecuson FIFA de înaltă categorie. Ei vor fi ajutaţi de patru tehnicieni video, care vor opera aparatura şi vor contribui la selectarea celor mai bune unghiuri pentru analizarea fazelor litigioase.
Arbitrul asistent video nu ia nicio decizie, aceasta aparţinând-i exclusiv centralului partidei. Patru tipuri de fază vor face obiectul VAR: goluri şi acţiuni care duc la gol, penalty-uri şi acţiuni care duc la acordarea loviturii de la 11 metri, cartonaşele roşii acordate direct şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.
Procedura este următoarea:
- arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o fază.
- înregistrarea video este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile.
- arbitrul de centru poate accepta informaţia primită şi lua o decizie sau poate cere să revadă el însuşi faza în litigiu pe un monitor plasat pe marginea terenului.
Pentru ca toată lumea să fie informată, arbitrul de centru va descrie un dreptunggi în aer cu mâinile, arătând astfel că întrerupe jocul şi va recurge la asistenţa video.
Imaginile care vor clarifica situaţia vor fi transmise atât la TV, cât şi pe ecranele gigant montate pe stadioanele care vor găzdui meciurile de la Cupa Mondială.