36 de morţi şi 64 de răniţi într-un atentat sinucigaş la Kandahar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Talibanii au reluat atacurile sîngeroase

36 de morţi şi 64 de răniţi într-un atentat sinucigaş la Kandahar

Externe 26 August 2009 / 00:00 398 accesări

Cel puţin 36 de civili au fost ucişi şi 64 răniţi marţi seara, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, comis la Kandahar, în sudul Afganistanului, potrivit unui bilanţ furnizat de comandantul poliţiei din această regiune. Poliţia căuta în continuare cadavre printre ruinele clădirilor distruse de explozie. Atentatul a fost comis în imediata apropiere a unui vast complex în care se află o sală de recepţii pentru nunţi, magazine şi un hotel. Explozia - foarte puternică, potrivit martorilor oculari - a avut loc la puţin timp după asfinţit, în jurul orei locale 19.00 (17.30, ora României), iar geamurile din cartier s-au făcut ţăndări. Atentatul s-a produs la ora la care, în general, oamenii se întorc acasă pentru a întrerupe postul de Ramadan, care a început vinerea trecută. Ministerul de Interne a confirmat că cel puţin o explozie a avut loc în apropierea unui hotel, dar nu a putut furniza deocamdată un bilanţ al victimelor. Kandahar este capitala provinciei cu acelaşi nume, vizată adesea de atacuri şi atentate ale talibanilor. Atentatele sinucigaşe, obişnuite la Kandahar în ultimii ani, au fost mai rare în ultimul timp. Talibanii, aflaţi la putere între 1996 şi 2001, făcuseră din Kandahar capitala Afganistanului.

Acesta nu a fost singurul incident înregistrat ieri în Afganistan. Un post de frontieră al poliţiei afgane a fost atacat în apropiere de Bala Morghab, la frontiera cu Turkmenistanul. Insurgenţii au ucis doi agenţi afgani şi militarii italieni aflaţi în zonă au intervenit împotriva atacatorilor. De la baza militară italiană din Bala Morghab a decolat un elicopter cu militari din Regimentul 183 Nembo di Pistoia. Atacurile de ieri au marcat, practic, încetarea armistiţiului secret încheiat pe perioada alegerilor între autorităţile de la Kabul şi liderii talibani, care ameninţau cu boicotarea scrutinului.

Hamid Karzai, pe primul loc în urma alegerilor prezidenţiale afgane?!

Preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, se clasează pe primul loc în urma alegerilor prezidenţiale, cu un uşor avans faţă de principalul său contracandidat, Abdullah Abdullah, potrivit rezultatelor parţiale, obţinute după numărarea a 10% din buletinele de vot, a anunţat, marţi, comisia electorală afgană. Conform primelor rezultate, Karzai ar obţine 40,6% din sufragiile declarate valide, faţă de 38,6% pentru fostul ministru de Externe Abdullah Abdullah. Ei sînt urmaţi de candidatul independent Ramazan Bashardost, cu 10,2% din voturile valide şi de fostul ministru de Finanţe Ashraf Ghani, cu 2,9%. Dintre cele 524.444 de buletine declarate valide, 212.927 reprezintă voturi pentru preşedintele în exerciţiu, 202.889 pentru Abdullah, 53.740 pentru Bashardost şi 15.143 pentru Ghani, potrivit Comisiei. La scurt timp după scrutinul de joi, atît Karzai, cît şi Abdullah Abdullah au anunţat că se află pe primul loc, însă rezultatele oficiale finale sînt aşteptate abia la jumătatea lunii septembrie.

Petraeus va inaugura un centru pentru spionaj în Afganistan şi Pakistan

Generalul David H. Petraeus va inaugura, săptămîna aceasta, la Comandamentul Central american, o organizaţie de informaţii care va pregăti ofiţeri, agenţi sub acoperire şi analişti, care se vor dedica, timp de zece ani, Afganistanului şi Pakistanului. Organizaţia, care se va numi Centru de Excelenţă în Afganistan şi Pakistan, va fi condusă de Derek Harvey, colonel în rezervă din cadrul Agenţiei de Informaţii în domeniul Apărării, care a devenit unul dintre cei mai de încredere analişti ai generalului Petraeus în timpul campaniei împotriva insurgenţei din Irak, din perioada 2007-2008. Potrivit lui Harvey, centrul se va clădi pe baza lecţiilor pe care el şi armata americană le-au învăţat în Irak, nu numai în domeniul combaterii insurgenţei, ci şi în materie de analiză a informaţiilor oferite de serviciile secrete. În acest sens, el susţine schimbarea metodelor de interpretare a informaţiilor brute.

În opinia lui Harvey, comunitatea serviciilor de informaţii se bazează într-o prea mare măsură pe informaţiile furnizate de surse umane, precum spionii şi pe semnale interceptate prin înregistrări, în detrimentul rapoartelor venite de la personalul din teren, respectiv de la ofiţeri militari şi angajaţi umanitari. Harvey a afirmat că noul centru se va concentra asupra integrării tuturor surselor de informaţii în scopul conceperii unor produse strategice atît pentru militarii, cît şi pentru factorii de decizie din Afganistan şi Pakistan. În acelaşi timp, el susţine că mulţi analişti din cadrul CIA, ai Departamentului de Stat şi altor birouri de colectare a informaţiilor sînt mutaţi dintr-o ţară sau regiune în alta, după doi ani, chiar în momentul cînd analiştii se specializează în domeniile lor.



12