Şcoala Gimnazială Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanţa a fost gazda celei de-a patra mobilităţi a proiectului Erasmus+ K2, “Seeing and reading the values”, o săptămână plină de activităţi minunate, de zâmbete şi de satisfacţii.Din acest proiect multilateral fac parte şcoli primare din Turcia (Konya), Italia (Nettuno), Polonia (Poniatowa), România (Constanţa), Croaţia (Slatina) şi Spania (La Solana) şi fiecare dintre ele a desfăşurat activităţi bazate pe interpretare de imagini, având ca obiective formarea şi dezvoltarea gândirii creative, îmbunătăţirea exprimării orale şi scrise, dezvoltarea abilităţilor sociale şi transformarea valorilor universale în stil de viaţă.
Fiecare din şcolile implicate în proiect are distribuită câte o valoare: Turcia – toleranţă, România– generozitate, Italia – responsabilitate, Polonia – curăţenie, Croaţia – cinste şi Spania – întrajutorare.
Echipa de proiect a şcolii constănţene a pregătit un program variat şi intens, reuşind să demonstreze oaspeţilor nu numai modul în care elevii români percep generozitatea, ci să le şi arate din bogăţia, istoria şi frumuseţile Dobrogei.
În debutul săptămănii, cei 22 de profesori din ţările mai sus menţionate au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de către cadrele didactice înveşmântate în ii, au vizitat Şcoala “Dimitrie Cantemir” şi au luat parte la activităţile propuse de şcolarii ciclului primar îmbrăcaţi şi ei în straie populare româneşti. În cea de-a doua parte a zilei, delegaţiile au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Artă Populară, Piaţa Ovidiu şi Portul Tomis, fiind uimiţi de frumuseţea şi istoria locurilor.
Elevii şcolii “Dimitrie Cantemir”, alături de profesori si ansamblurile de dansuri aromane “Vanghelismo” din Mihail Kogălniceanu , ansamblul de dansuri grecesti “Astras” şi dansuri tataresti “Minikaradeniz” au prezentat spectacolul intitulat “38 DE MINUTE DE GENEROZITATE”, pe scena Palatului Copiilor din Constanța,
Oaspeţii au mai vizitat Delta Dunării, printr-o plimbare cu catamaranul, monumentul TropaemTraiani de la Adamclisi şi domeniile Ostrov, participând la o degustare de vinuri româneşti oferite de compania Ostrovit, au cunoscut bucătăria românească, costumele populare, muzica şi dansurile dobrogene.
Mobilitatea din România, la Şcoala Gimnazială Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanţa, a fost un real succes, un moment de sărbătoare pentru elevii şcolii şi o experienţă unică pentru oaspeţii din cele cinci ţări.
Următoarea mobilitate se va desfăşura în Croaţia, în luna decembrie, ultima, în Spania, în mai 2018, iar proiectul se va finaliza în luna septembrie 2018 cu editarea “Cărţii universale a valorilor”, carte ce va reuni toate valorile ţărilor, aşa cum sunt ele percepute de copii.