„4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\", recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun film european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\", recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun film european

Cultură 03 Februarie 2009 / 00:00 397 accesări

„4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\", de Cristian Mungiu, a fost desemnat cel mai bun film european, duminică seară, la cea de-a 23-a gală a premiilor Goya, care a avut loc la Madrid, potrivit Alternative Film Guide. „4,3,2\" este primul film românesc nominalizat la premiile Goya. La categoria „cel mai bun film european\" au mai fost nominalizate producţiile „De partea cealaltă\" (Germania), de Fatih Akin, „The Boy in the Striped Pyjamas\" (Marea Britanie), de Mark Herman şi „Cavalerul Negru\" (Marea Britanie), de Christopher Nolan.

Cu ocazia celei de-a 23-a ediţii a premiilor Goya, considerate echivalentul spaniol al Oscarurilor, Cristian Mungiu a fost invitatul Academiei de film spaniole şi al Institutului Cultural Român din Madrid, atît în urma nominalizării sale, cît şi pentru a susţine, în cursul zilei de ieri, un colocviu cu tema „Filmul românesc, între localism şi universalitate\". În plus, un ciclu de filme româneşti – „Occident\", de Cristian Mungiu, „Moartea domnului Lăzărescu\", de Cristi Puiu, „A fost sau n-a fost?\", de Corneliu Porumboiu şi „California Dreamin\' (nesfîrşit)\", de Cristian Nemescu – este prezentat la Academia Artelor şi Ştiinţelor Cinematografice din Madrid, între 2 şi 5 februarie.

Lungmetrajul lui Mungiu, care a fost premiat, anul trecut, de Cercul Criticilor din New York, spune povestea a două studente căministe, desfăşurată într-o singură zi din anul 1987, cînd Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort - ilegal la acea vreme. Filmul a luat numeroase premii şi a devenit cunoscut în întreaga lume. Astfel, după ce a reuşit să obţină, în 2007, la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, „4,3,2\" a obţinut numeroase premii internaţionale, printre care se numără: FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi Premiul Educaţiei Naţionale din Franţa - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film şi cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca) - la ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm. Alte premii obţinute sînt: pentru cel mai bun film european şi cel mai bun regizor european al anului - European Film Academy 2007, premiul pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) - Los Angeles Film Critics Association, cel mai bun film străin - Chicago Film Critics Awards, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film străin - Toronto Film Critics Association, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association şi cel mai bun film străin - Asociaţia Naţională a Criticilor de Film din SUA, Pelicula de Aur pentru cel mai bun film străin care a rulat în cinematografele poloneze în 2007 şi cel mai bun film străin - Vancouver Film Critics.

Filmul „Camino\", marele cîştigător la premiile Goya

În cadrul galei de duminică seară, de la Madrid, pelicula „Camino\", de Javier Fesser, a cîştigat şase premii Goya. Nominalizat la şapte categorii, „Camino\" a cîştigat şase premii Goya, inclusiv cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor (Javier Fesser) şi cea mai bună actriţă (Carmen Elias). Filmul prezintă ultima lună din viaţa lui Camino, o fetiţă în vîrstă de 11 ani, educată foarte strict în linia dogmelor Opus Dei, o organizaţie catolică foarte influentă. Carmen Elias a cîştigat premiul Goya pentru rolul mamei acestei fetiţe, o adeptă ferventă acestei dogme.

De asemenea, actorul portorican Benicio del Toro a fost distins cu premiul Goya pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea revoluţionarului Ernesto Guevara în filmul „Che\", de Steven Soderbergh. Jordi Dauder a obţinut premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru „Camino\", în timp ce Penelope Cruz a cîştigat premiul Goya pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru „Vicky Cristina Barcelona\". Coproducţia Spania/Franţa/România, „Bucarest, la memoria perdida\", de Albert Sole, despre călătoria pentru recuperarea propriilor rădăcini a unui jurnalist - fiul unui politician spaniol - care s-a născut în România, a cîştigat premiul Goya pentru cel mai bun documentar.



12