Toamna e anotimpul perfect pentru salate, doar ca ingredientele sunt altele față de cele folosite în perioada verii.
Salatele ne asigura, daca le consumam zilnic, cantitati importante de minerale, vitamine, fibre, necesare intr-o dieta echilibrata si sanatoasa.
Cateva recomandări pentru o salata gustoasa, dar si sanatoasa:
- folositiulei extravirgin de masline, ulei de canepa, de in, de dovleac;
- macinati seminte de in, canepa, floarea-soarelui, susan pentru un plus de savoare, dar si de beneficii asupra sanatatii (semintele de canepa au acizi grasi esentiali omega 3-6, semintele de in sunt cel mai bun aliat impotriva constipatiei, iar susanul este o sursa foarte importanta de calciu);
- folositi din belsug verdeata precum marar, patrunjel, busuioc (vitamina C este la ea acasa in aceste verdeturi);
- folositi numai sare de mare sau de Hymalaia.
Retete de salata de inceput de toamna, care sunt și usor de preparat:
1. Salata de rosii cu conopida
Ingrediente: 4 rosii, un ardei gras, o ceapa rosie de apa, un catel de usturoi, o jumatate de ardei iute, cateva buchetele de conopida, ulei de masline dupa gust, sare de mare, o felie de paine integrala
Mod de preparare: se taie toate legumele in feliute subtiri, se adauga usturoiul taiat foarte fin, se adauga uleiul si sare dupa gust. Se amesteca si se mananca alaturi de felia de paine integrala.
2. Salata de castraveti cu marar
Ingrediente: 5 castraveti cu tot cu coaja, marar, ceapa rosie de apa, un morcov, ulei de masline, sare de mare, otet balsamic
Mod de preparare: se da morcovul prin razatoarea mare, se taie castravetii in rondele fine, se adauga mararul tocat fin, ceapa inele. Se face un dressing din uleiul de masline cu otetul balsamic si sarea si se adauga peste legume.
3. Salata de legume coapte
Ingrediente: 2 rosii, un ardei capia, o ceapa de apa, un ardei gras verde, o jumatate de vanata, o jumatate de dovlecel, un catel de usturoi.
Mod de preparare: rosiile se taie in doua, vanata si dovlecelul rondele, iar restul se pastraza intregi. Se pun legumele pe o plita incinsa si se intorc cu grija pana se rumenesc. Se pun intr-un vas cu capac si se lasa cateva minute pentru a se inmuia. Se scot din vas, se taie dupa preferinte. Se face un dressing din uleiul de masline cuotetul balsamic, sarea si usturoiul taiat fin si se adauga peste legume.
4. Salata de toamnă
Ingrediente: o salată verde (de preferat iceberg),2castraveți cornichon, o cutie mică de porumb, 2 rosii, oceapă mov, un avocado, 2 castraveti, 300 g pui rotisat, 100 g fetta, câteva măsline, după gust ulei de măsline,după gust zeama de lămâie, după gust sare și piper, după gust busuioc uscat.
Mod de preparare: Salata verde se spală și se taie fâșii și se așează într-o farfurie mai mare și puțin adâncă pe toată suprafața. Se sărează puțin.
Celelalte legume se spală și ele și se taie după preferințe și se așează frumos peste patul de salată verde.
Pieptul de pui, brânza și avocado se taie cubulețe și se așează și ele lângă celelalte legume.
Se adaugă porumbul, măslinele și nucile.
Se face un dressing din ulei de măsline, zeama de lămâie, sare, piper și busuioc uscat. Se adaugă peste salată. Înainte de servire se amestecă bine totul.