40% dintre angajatori ascund „sub preş” neregulile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În cazul accidentelor de muncă grave De ochii ITM

40% dintre angajatori ascund „sub preş” neregulile!

Eveniment 16 Februarie 2013 / 00:00 888 accesări

Nu întotdeauna dosarele pentru stabilirea unui accident de muncă soldat cu incapacitate temporară de muncă, ce trebuie cercetate de comisii formate la nivelul unei societăţi, sunt întocmite corespunzător. Există agenţi economici care vor să fenteze legile româneşti şi preferă să ascundă „sub preş” neregulile care ar putea fi stabilite printr-o cercetare mai amănunţită şi trimit către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa dosare incomplete. Ba lipseşte declaraţia unui martor care ar putea explica concret situaţia în care s-a produs accidentul de muncă respectiv, ba lipseşte chiar declaraţia bolnavului din cauză că se află încă pe patul de spital. Fie că este un motiv, fie că este altul, inspectorul care preia dosarul constată lipsa documentelor care fac lumină într-un astfel de caz şi îi solicită angajatorului să refacă dosarul.

CE SPUNE LEGEA? Legea spune că în 10 zile lucrătoare agentul economic trebuie să întocmească dosarul pentru accidentul de muncă produs, iar în alte maximum cinci zile lucrătoare să îl predea la sediul Inspectoratului. În cazul în care dosarul nu este complet, angajatorului i se mai acordă şapte zile pentru a aduce documentele clarificatoare. De cele mai multe ori astfel de situaţii apar în cazurile cu accidente de muncă grave, pentru că în cazul celor uşoare societăţile n-au nimic de ascuns. Inspectorul şef adjunct în Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) din cadrul Inspectoratului, Marian Becheanu, a declarat că în 30 - 40% din cazurile de accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă dosarul întocmit de agentul economic este respins de inspectorii instituţiei, iar el trebuie refăcut.

32 DE ACCIDENTE DE MUNCĂ De la începutul anului nu s-a scurs decât o lună şi jumătate şi deja în baza de date a instituţiei sunt înregistrate 32 de evenimente, dintre care trei soldate cu deces, cel mai probabil în afara câmpului muncii, iar celelalte vizează incapacitate temporară de muncă. „În prezent, aceste accidente de muncă sunt în faza de cercetare conform prevederilor legale, pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor evenimentelor”, a declarat inspectorul şef adjunct în SSM.

Taguri articol


12