4.000 de afecţiuni respiratorii într-o săptămână

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

4.000 de afecţiuni respiratorii într-o săptămână

Tot în ultima săptămână, opt constănţeni au primit diagnosticul de suscipiune clinică de gripă, şase dintre aceştia necesitând îngrijiri pe patul de spital
Eveniment 16 Februarie 2012 / 00:00 537 accesări

Perioada cu temperaturi scăzute a dus la creşterea numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii. Astfel, la Constanţa, într-o singură săptămână, s-a ajuns la o cifră de aproape patru mii de cazuri de gripe, pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 6 -12 februarie au fost centralizate 918 cazuri de pneumonii, din care 78 de persoane au rămas spitalizate, starea lor de sănătate fiind una precară şi 2.902 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 83 de persoane au rămas pentru îngrijirea pe patul de spital.

DACĂ ÎN URMĂ CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI ERAU SEMNALATE ZECE CAZURI DE SUSPICIUNI CLINICE DE GRIPĂ, TOATE PERSOANELE RĂMÂNÂND INTERNATE, SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ AU FOST RAPORTATE ALTE OPT SUSPICIUNI CLINICE DE GRIPĂ, ŞASE PERSOANE FIIND SPITALIZATE

„Din informaţiile pe care le am până acum, starea lor de sănătate este una bună, evoluţia la tratamente fiind favorabilă”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. El a explicat că asta nu înseamnă, însă, că pacienţii sunt în afara oricărui pericol, existând riscuri ca starea lor de sănătate să se altereze rapid. „Se urmăreşte atent evoluţia lor, iar dacă se constată apariţia unor complicaţii, medicii vor lua măsurile care se impun”, a completat dr. Dina. „Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere de 14,3%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere de 26,2 %”, potrivit specialiştilor DSPJ.

22 DE ROMÂNI GRIPAŢI La nivel naţional, alţi 22 de români au fost diagnosticaţi cu gripă AH3, în ultima săptămână, bilanţul acestui sezon rece ajungând astfel la 65 de cazuri, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, până la 12 februarie, sunt în Iaşi, respectiv 28 de cazuri. Tot în ultima săptămână a fost înregistrat şi un caz de gripă B.

CUM PUTEŢI EVITA GRIPA Românii sunt sfătuiţi de medicii Ministerului Sănătăţii să aibă o mare grijă la igiena personală. „Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, trebuie să se folosească mijloacele de protecţie adecvate”, mai spun medicii. De asemenea, ei recomandă consumul de alimente bogate în proteine, legume şi fructe, odihnă, dar şi mişcare. „Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente”, mai spun medicii.

INFECŢIILE RESPIRATORII, ÎN ŢARĂ Numărul infecţiilor respiratorii acute înregistrate la nivel naţional, în intervalul 6 - 12 februarie, respectiv 98.644, este cu 14,3% mai mare decât cel din săptămâna precedentă, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Tot în perioada menţionată au fost înregistrate 18.724 de pneumonii.



12