40.000 de euro pentru a scăpa din infern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Migranţi sirieni prinşi la Ostrov

40.000 de euro pentru a scăpa din infern

Eveniment 19 Aprilie 2013 / 00:00 603 accesări

De teama războiului civil, o familie din Siria a promis unei reţele de trafic de migranţi 40.000 de euro pentru a-i duce în Germania. Operaţiunea a fost însă deconspirată de poliţiştii de frontieră români şi bulgari. Reprezentanţii Gărzii de Coastă spun că, miercuri dimineaţă, în jurul orei 07.00, poliţiştii de frontieră din Ostrov au fost sesizaţi de omologii bulgari că un grup de migranţi intenţionează să intre ilegal în România. În urma operaţiunilor de monitorizare, oamenii legii au descoperit, în localitatea Almalău, trei autoturisme, un Volkswagen, un Opel şi un Peugeot, toate înmatriculate în Bulgaria şi conduse de trei cetăţeni bulgari care s-au dovedit a fi călăuzele a 10 migranţi de origine arabă, doi adulţi şi opt copii, aflaţi în cele trei maşini. Din investigaţiile efectuate, oamenii legii au stabilit că bărbatul, cetăţean irakian, şi femeia, cetăţean sirian, sunt soţi, iar cei opt copii, cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani, sunt ai lor. Cei zece migranţi aveau asupra lor şase paşapoarte cu însemnele autorităţilor bulgare. Ele erau emise pe numele a şase dintre cei opt copii. În urma verificărilor efectuate cu ajutorul poliţiştilor de frontieră bulgari, s-a stabilit că paşapoartele sunt false.

LIDERII GRUPĂRII O oră mai târziu, în zona debarcaderului bacului din Ostrov, poliţiştii de frontieră au oprit un Mercedes, de culoare neagră, în care se aflau un cetăţean german Metin K., de 29 de ani, şi un cetăţean bulgar, Atanas Y., de 19 ani. În timpul audierilor, cei doi au declarat că au intrat legal în ţară, prin vama Ostrov, în scop turistic. Investigaţiile oamenilor legii au arătat însă că cei doi coordonau activitatea călăuzelor prinse anterior de poliţiştii de frontieră. Oamenii legii spun că cei cinci bulgari şi cetăţeanul german au preluat transfugii de origine arabă din localitatea bulgărească Targovishte şi i-au transportat până în apropierea graniţei cu România. Acolo, i-au îndrumat pe migranţi să traverseze pe jos graniţa, urmând ca ei să intre legal în România şi să-i preia în localitatea Almalău. Cetăţeanul irakian le-a declarat poliţiştilor de frontieră că a plătit 10.000 de euro pentru a ajunge ilegal din Turcia în Bulgaria, iar pentru a fi duşi în Germania, le-a promis celor şase călăuze alţi 30.000 de euro.

DOSARE PENALE Cei 10 transfugi s-au ales cu dosare pentru trecere frauduloasă a frontierei, iar călăuzele sunt cercetate pentru trafic de migranţi. Cercetările în acest caz sunt continuate împreună cu autorităţile bulgare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în caz. La începutul acestei săptămâni, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare în care preciza că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră. „Forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate. În acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep“, se arată în comunicatul remis de MAE.



12