41 de morţi şi circa 230 de răniţi în atentatul din Istanbul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turcia sub teroare

41 de morţi şi circa 230 de răniţi în atentatul din Istanbul

Externe 29 Iunie 2016 / 16:05 651 accesări

Terorismul este principala amenințare la adresa întregii omeniri, la ora actuală. Este răul suprem, ieșit din frustrările sau îndoctrinările unei populații debusolate de politicieni avizi după putere și interese doar de ei știute. Nici nu mai contează ce îl determină pe un om să omoare zeci de semeni de-ai lui cu care n-a avut niciodată nimic de împărțit în mod direct. Motivația religioasă cade, câtă vreme orice religie vorbește de iertare, iubire și smerenie, iar multe atentate ale extremiștilor islamiști au avut ca victime tocmai musulmani, chiar dacă moderați, nu fanatici. Turcia a devenit scena predilectă a unor atentate deosebit de sângeroase, fie că poartă semnătura kurzilor declarați teroriști de președintele Erdogan sau a grupării teroriste Stat Islamic. Marți seară, aeroportul Ataturk din Istanbul a fost zguduit de o serie de explozii care au îndoliat nu doar Turcia, ci întreaga lume. Din nou se vorbește despre măsuri sporite de securitate, din nou se caută vinovați, ca la toate atentatele care au îndoliat lumea la Paris, Bruxelles și prin alte părți.

Marți seară, trei teroriști înarmați până în dinți și cu centuri explozive asupra lor au sosit la aeroportul Ataturk din Istanbul cu un taxi, urmând exemplul atacatorilor de la aeroportul din Bruxelles, din 22 martie, după care unul dintre ei a deschis focul la terminalul de plecări, cu o armă automată. Apoi, toţi trei s-au aruncat în aer la şi în apropiere de terminalul de sosiri, un etaj mai jos, potrivit unor oficiali şi martori citaţi de Reuters. Un oficial turc a declarat pentru CNN că doi dintre atacatori se aflau la terminalul internaţional, iar al treilea era în parcarea din apropiere. Toţi trei şi-au detonat vestele explozive. Bilanțul atacului de la aeroportul Ataturk din Istanbul a ajuns la 41 de morți, iar 239 de persoane au fost rănite, informează BBC News online, care citează oficiali turci. Printre persoanele rănite s-ar afla și un cetățean român, cu escoriații la nivelul membrelor, care nu îi pun viața în pericol. Dintre persoanele rănite, 109 au fost externate, în timp ce alte 130 se află în continuare în spital, informează biroul guvernatorului din Istanbul. Aeroportul a fost închis timp de mai multe ore în cursul nopţii, iar zborurile spre aeroport au fost direcţionate spre Ankara şi alte oraşe. 40 de români blocați pe aeroport au ținut legătura permanent cu autoritățile consulare române, până au reușit să fie urcați la bordul unui avion cu destinația Otopeni. Și fostul premier Victor Ponta se îndrepta spre aeroport pentru a veni în țară cu o cursă care ar fi urmat să decoleze la ora 00.05, dar a fost oprit la un baraj instituit de forțele de ordine turce, ca urmare a atentatului de pe Ataturk.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat, însă există indicii că ar fi fost comis de rețeaua teroristă Stat Islamic. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la o luptă internaţională unită împotriva terorismului. ”Nu faceţi nicio greşeală: pentru organizaţiile teroriste nu există nicio diferenţă între Istanbul şi Londra, Ankara şi Berlin, Izmir şi Chicago sau Antalya şi Roma. Dacă toate guvernele şi toată omenirea nu îşi unesc forţele în lupta împotriva terorismului, lucruri mult mai rele decât ceea ce ne temem să ne imaginăm astăzi se pot întâmpla”, a subliniat preşedintele Turciei. Cu câteva zile în urmă au existat mai multe indicii că urma să aibă loc un atentat pe aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit adevarul.ro. Cineva a ştiut că urmează o tragedie. Mai exact, acum o săptămână, şase cluburi iraniene din prima ligă de fotbal, Esteghlal, Teraktor-Sazi, Sepahan, Sia Jamegan, Foolad şi Padideh, ar fi trebuit să meargă în Turcia pentru a-şi efectua stagiile de pregătire din această vară. Deși echipele iraniene preferă Turcia, de această dată, cele șase grupări au renunțat, după ce Ministerul de Externe le-a interzis să meargă pe malul Bosforului, motivând că sunt indicii clare că în Turcia există riscul unui atac terorist iminent. Cu toate acestea, cele șase cluburi au contestat decizia Guvernului, pentru că își plătiseră deja cantonamentele. Ministerul de Externe a anulat însă deplasările celor şase formaţii, ele fiind nevoite să se orienteze spre alte destinaţii, precum Armenia.

LIDERII RELIGIOȘI DIN ROMÂNIA TRANSMIT MESAJE DE COMPASIUNE PENTRU VICTIMELE ATENTATULUI DIN ISTANBUL

Atât reprezentanții Patriarhiei Române, cât și cei ai Muftiatului Cultului Musulman din România au transmis mesaje de condoleanțe în urma atentatelor care au avut loc marți, 28 iunie, la Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul. Atacul a provocat moartea a 41 de persoane nevinovate și rănirea altor 147. ”Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să odihnească în pacea și iubirea Sa sufletele celor decedați și să dăruiască vindecare grabnică celor răniți. Totodată, ne exprimăm compasiunea și solidaritatea cu familiile îndoliate. În lumea de astăzi, tulburată de grave și din ce în ce mai numeroase probleme care escaladează frecvent în violență, oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea conviețuirii în pace şi armonie pentru binele comun și să respecte demnitatea persoanei umane create de Dumnezeu, indiferent de etnie sau religie”, au precizat reprezentanții Patriarhiei. Șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, condamnă aceste acte de terorism și adresează condoleanțe familiilor îndoliate și poporului turc. ”Gândurile mele se îndreaptă și spre cei care au fost răniți în timpul acestui atac intolerabil, dorindu-le o recuperare rapidă”, a declarat muftiul. Muftiatul Cultului Musulman din România îndeamnă comunitatea musulmană din țara noastră la unitate întru credință, lipsită de orice formă de radicalism. ”Modelul interetnic și interreligios ce se regăsește de secole pe aceste meleaguri a fost păstrat datorită disocierii comunității noastre musulmane de orice formă de extremism religios și etnic. Mă rog în continuare Bunului Allah să ne binecuvânteze și să ne protejeze țara și să ne țină pe calea cea dreaptă, calea Coranului și a Tradiției Profetului Muhammed (PbUH), cale ce a fost urmată de către strămoșii noștri și cu voia Bunului Dumnezeu, calea urmașilor noștri”, potrivit șefului Cultului Musulman din România.



12