DEPRECIERE UŞOARĂ Leul s-a depreciat uşor, în prima şedinţă interbancară a anului, pierzând 0,05% în faţa euro. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă de 4,3219 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a afişat o paritate de 3,3208 unităţi, cu 0,55% sub nivelul din ultima şedinţa a anului trecut, de 3,3393. În ciuda deprecierii de ieri, economiştii apreciază că 2012 va fi un an de stabilitate pentru lei, cursul urmând să oscileze în intervalul 4,25 - 4,35 unităţi. Există însă şi riscul testării unor praguri mai ridicate, de peste 4,4 unităţi/euro, în cazul unor probleme externe grave. În ceea ce priveşte cursul leu/dolar, prognozele analiştilor indică o variaţie între 3,1 şi 3,46 unităţi. Pentru francul elveţian, referinţa în 2012 va fi stabilă, de circa 3,4 lei. „În 2012, leul s-a dovedit mult mai stabil decât celelalte monede din regiune, rezerva valutară a BNR, de circa 32 miliarde euro, permiţând intervenţii lejere de temperare a presiunilor pe curs. Leul s-a depreciat cu numai 0,8% în faţa dolarului, cu 4,2% în faţa euro şi cu 3,8% în raport cu francul elveţian”, a declarat economistul ING Bank, Vlad Muscalu. Pentru finele anului, ING se aşteaptă la referinţe de 4,25 lei/euro, 3,3 lei/dolar şi 3,4 lei/franc.
BNR ŢINE CURSUL SUB CONTROL În ceea ce priveşte stabilitatea leului în raport cu euro, ING estimează că BNR a cumpărat circa 0,5 miliarde euro, pe parcursul lui decembrie 2011, pentru a proteja leul. „Este o schimbare faţă de precedentele două luni, când am estimat că banca centrală a consumat aproape 1,3 miliarde euro. Aprecierea limitată a leului din decembrie, de circa 1%, indică faptul că banca centrală a neutralizat o parte importantă a acestor fluxuri de valută. Şi, întrucât se poate ca tranzacţiile să nu se fi terminat, avem motive să credem că BNR va acţiona la fel şi în perioada următoare”, spun economiştii băncii.
IMPACTUL DOBÂNZII CHEIE În acest context, BNR ar putea profita de încetinirea inflaţiei pentru a reduce astăzi dobânda cheie cu încă 0,25 puncte, la 5,75%. Părerile sunt împărţite însă, iar unii economişti spun că dobânda de referinţă va rămâne la 6%, având în vedere riscurile din zona euro şi leul încă slab. În cazul reducerii dobânzii cheie, leul s-ar putea deprecia, însă impactul nu va fi de lungă durată. „Nu cred că leul va fi afectat puternic, deoarece principalul determinant pentru monedele din Europa Centrală şi de Est rămâne încrederea investitorilor”, a comentat economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa. Pentru finele lui 2012, analiştii se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să scadă la 5,5%.