45 de candidaţi pe loc la Istorie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concurenţă mare la titularizare. Începe „lupta” pentru catedrele vacante

45 de candidaţi pe loc la Istorie!

Eveniment 30 Iulie 2012 / 00:00 699 accesări

Mii de cadre didactice din întreaga ţară care doresc să ocupe un post în învăţământul românesc se pregătesc să susţină, pe 2 august, concursul de ocupare a catedrelor vacante (fostul concurs de titularizare). Pentru anul acesta, la nivelul judeţului nostru, s-au înscris la concurs 1.473 de candidaţi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Dintre aceştia, doar 117 provin din seria curentă, restul de 1.356 provenind din seriile anterioare. Cei mai mulţi candidaţi (243) s-au înscris la disciplina limba şi literatura română, elemente de pedagogie şcolară - învăţământul primar (învăţători), unde sunt disponibile 81 de posturi vacante, ceea ce înseamnă, în medie, trei candidaţi pe un loc. Pe locul următor, ca număr de înscrieri, se situează disciplina limba şi literatura română, pedagogie preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţă (educatoare), cu 157 de candidaţi, care se luptă pe 49 de posturi (în medie, 3,2 candidaţi pe un loc). În ceea ce priveşte cel mai mare număr de candidaţi pe loc, cea mai mare concurenţă se înregistrează la catedra de istorie, unde cei 45 de candidaţi au la dispoziţie un singur post vacant, potrivit reprezentanţilor ISJ. Concurenţă mare se înregistrează şi la geografie, unde sunt două catedre libere şi 55 de candidaţi (în medie, 27,5 candidaţi pe loc).

UN SINGUR CANDIDAT A ALES ZOOTEHNIA Şi cei 87 de candidaţi de la matematică vor trebui să dea tot ce este mai bun, dacă vor să ocupe unul din cele patru posturi libere (12,42 de candidaţi pe loc, în medie). Nici la limba şi literatura română situaţia nu este mai roz pentru candidaţi, din cei 117 de înscrişi, doar patru urmând să ocupe o catedră (12,1 candidaţi pe loc). La polul opus, printre candidaţii care nu au de ce să se teamă de concurenţă se numără candidatul de la zootehnie, care are la dispoziţie o catedră vacantă. În total, anul acesta, reprezentanţii ISJ au scos la concurs 259 de posturi. Potrivit calendarului de desfăşurare a concursului, pe 2 august, candidaţii urmează să susţină proba scrisă, după ce, în prealabil (în perioada 2 mai - 8 iunie), au avut inspecţii la clasă. Nota finală (care trebuie să fie mai mare de 7 pentru a promova concursul) este formată din nota de la inspecţia la clasă (25%) şi nota de la proba scrisă (75%). La Constanţa, candidaţii vor susţine proba scrisă în cele 94 de centre de la nivelul judeţului. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 august, în perioada 13 - 16 august urmând să aibă loc repartizarea pe post a cadrelor care au promovat.

Potrivit prevederilor Legii Educaţiei adoptate de fostul ministru, Daniel Funeriu, anul acesta ar fi trebuit să fie primul în care titularizarea s-ar fi susţinut la nivelul unităţii de învăţământ care scoate locurile la concurs, cadrul didactic devenind, astfel, titular al şcolii. Acest lucru ar fi presupus mai multe dezavantaje pentru cadrul didactic titular, începând chiar cu modul de desfăşurare al concursului. Mai exact, exista riscul ca rezultatele să nu fie cele corecte, ci cele dorite de directorii respectivelor unităţi. La fel de grav era şi faptul că nu exista siguranţa locului de muncă, păstrarea postului depinzând, în foarte mare măsură, directorul unităţii de învăţământ, ceea ce ar fi făcut ca, pe viitor, dascălii să fie la mâna conducerii unităţilor de învăţământ. Din fericire, în timpul mandatului său, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a modificat, printr-o ordonanţă de Guvern, prevederile privind titularizarea. Potrivit noului act normativ, este eliminat conceputul de titular al şcolii, toate cadrele didactice care promovează acest examen devenind titularii sistemului.



12